FIFa krijgt van FBI de rode kaart

27-05-2015

Zurich - Waar het eerst nog zo zeker leek dat Michael van Praag, Luis Figo en de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein kansloos waren tegen Blatter in de strijd om het FIFA voorzitterschap lijkt de FBI ze nu een handje te helpen. Na jaren van onderzoek heeft de FBI een inval gedaan in het duurste hotel van Zurich.

Hier hebben zij zeven corrupte FIFA-bazen gearresteerd, journalist Michael Schmid was erbij en twittert over de inval. Buiten de arrestaties is er ook bewijsmateriaal gevonden waaronder koffers met losgeld. De lijst met gearresteerden zijn: Jeffrey Webb (vice-voorzitter FIFA!), Eugenio Figueredo, Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin en Nicolás Leoz.

Vreemd genoeg is Blatter geen verdachte, terwijl hij toch de man is die eerst verantwoordelijke is. Inmiddels hebben al vier van de zeven verdachten schuld bekend.

In een heet gebakerde persconferentie haalt de FBI verwoestend uit naar de FIFA. Volgens de Amerikaanse Loretta Lynch, openbaar aanklager, is er sprake van een grootschalige corruptie die al gaande is sinds 1991!

De verantwoordelijken bij de FIFA hebben, in plaats van zich bezig te houden met belangrijke zaken als jeugdveldjes en het organiseren van wk's, misbruik gemaakt van hun status in het voetbal en zichzelf verrijkt. Er werden onder meer steekpenningen aangenomen voor het WK in Afrika van 2010, bij de FIFA Presidents verkiezingen in 2011 en bij de toewijzing van de Copa America aan de Verenigde Staten, dat in 2016 wordt gehouden. Verder staan er tientallen miljoenen op bankrekeningen in Hongkong, De Kaaiman eilanden en Zwitserland. De FBI gaat alles op alles zetten om de mensen die hier verantwoordelijk voor zijn achter slot en grenden te krijgen.

De maximale straf voor dergelijke misdaden gaat tot 20 jaar. Of Blatter zelf buiten schot blijft, is nog niet bekend. "Ik kan niets zeggen over de status van meneer Blatter", zei Lynch.

Ze hebben hun positie misbruikt en ze deden dit elke keer opnieuw: toernooi na toernooi.

Wij geven de FIFA de rode kaart." Procureur Kelly Currie van de FBI voegde toe: "Laat duidelijk zijn dat dit pas het begin is van onze inzet, niet het einde."

Blatter heeft zich de laatste jaren meerdere malen negatief in het nieuws gebracht. Zo was Blatter erg disrespectvol richting de overleden Mandela, door tijdens een minuut stilte op het FIFA congres, al na elf seconden de minuut af te breken en zelf met zijn verhaal verder te gaan. Dit tot ongeloof van de gehele zaal en voetbalwereld.

Ook bij het gegeven(zeg maar gerust gekochte) WK aan Quatar mag je je twijfels bij hebben, het is hier zomers 50 graden en dus niet gezond om te voetballen. Hierdoor is het WK verplaatst naar de winter waardoor alle competities stil gelegd moeten worden.

Wat ook schandalig is, zijn de omstandigheden waarin de stadions daar gebouwd moeten worden. Er zijn al meerdere doden gevallen van mensen die de stadions maken. Laatst was hier nog een documentaire over op tv waarin te zien is hoe mensen hier leven en met twaalf man in een kamertje leven, vaak met weinig eten en drinken.

Als Blatter hiermee geconfronteerd wordt heeft die maar een antwoord : dat is niet het probleem van de FIFA.

Inmiddels zijn Van Praag, Figo en de Jordaanse prins samen gaan werken onder een naam om zo meer kans te maken.

Laten we hopen voor het voetbal dat ook Blatter nog word aangepakt en dat het niet meer om geld gaat, maar om het belangrijkste: Voetbal!

Door Wouter Bakker