• Start
  • Sport
  • Forse tijdstraf Porte na illegale wielwissel

Forse tijdstraf Porte na illegale wielwissel

19-05-2015

FORLI (ANP) - De lekke band die Richie Porte in de slotfase van de tiende etappe van de Ronde van Italië kreeg, is hem extra duur komen te staan. De Australiër van Sky heeft een tijdstraf van twee minuten gekregen, omdat hij een wiel heeft aangenomen van een renner van een andere ploeg. Hij zakt daardoor naar plek twaalf in de stand.

Zijn landgenoot Simon Clarke van Orica-GreenEdge stak Porte bij gebrek aan een ploegleiderswagen een handje toe, maar dat is volgens Giro-reglementen niet toegestaan. Enkele uren na de finish kregen beide renners daarom een tijdstraf van twee minuten en een geldboete.

Veel renners en volgers spraken schande van de actie van de wedstrijdleiding, die volgens hen voorbij gaat aan fair-play. Directeur Mauro Vegni van de Giro zei echter dat de organisatie niets anders kon doen. ,,Regels zijn nou eenmaal regels. Die behoor je te respecteren voor de geloofwaardigheid van de sport en in dit geval de Giro.''

3.09 Minuten achter

Vegni voegde daaraan toe dat de ploegen niet in beroep kunnen tegen de straffen. ,,Het incident is door de commissarissen beoordeeld. Hun uitspraak blijft staan.''

Porte kwam 47 seconden na klassementsleider Alberto Contador over de meet in Forli. Door de straf staat hij nu echter 3.09 minuten achter op Contador, waardoor zijn kansen om de Giro te winnen een stuk kleiner zijn geworden.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden