• Start
  • Sport
  • Fortuna biedt PSV en Van Bommel helpende hand

Fortuna biedt PSV en Van Bommel helpende hand

07-12-2019

EINDHOVEN (ANP) - Mark van Bommel heeft als trainer van PSV weer iets meer lucht gekregen. De Limburger zag zijn elftal zaterdag Fortuna Sittard eenvoudig verslaan: 5-0. Voldoende om de crisis uit Eindhoven te verdrijven, is die ruime zege bij lange na niet. Het betekende meer een goed begin van een cruciale week, met volgende week zondag de lastige uitwedstrijd tegen Feyenoord. Bij een nederlaag in De Kuip komt de positie van Van Bommel onder grote druk te staan.

Van de voorgaande negen wedstrijden wist PSV er slechts eentje te winnen. PSV was binnen een ruime maand titelkandidaat af en werd ook Europees uitgeschakeld. Ondanks die slechte reeks bleef het lang rustig in Eindhoven. Pas na de nieuwste tegenslag, de 1-1 bij FC Emmen afgelopen zondag, klonk er iets van onvrede. Supporters wilden antwoorden en voor het eerst sinds lange tijd trad Toon Gerbrands naar buiten toe. "Wij maken ons grote zorgen. Maar we zijn niet wanhopig, want dat betekent opgeven", zei de algemeen directeur. Op tv en achter de schermen lieten oud-PSV'ers, zoals Ronald Waterreus, zich kritisch uit.

Van Bommel probeerde zich zoveel mogelijk voor alles af te sluiten en hij heeft sinds deze week ook weer meer steun van de bij de Verenigde Arabische Emiraten ontslagen Bert van Marwijk. De oud-bondscoach kon zaterdag in het Philips-stadion al snel uit zijn stoeltje opspringen. Na een voorzet van Steven Bergwijn kopte de kleine Japanner Ritsu Doan in de 8e minuut raak.

Ideale tegenstander

Fortuna bleek voor PSV de ideale tegenstander om het zelfvertrouwen weer wat terug te krijgen. Het elftal van coach Sjors Ultee kwam op alle fronten te kort. Het duurde tot de 26e minuut voordat de thuisploeg de voorsprong verdubbelde. Donyell Malen scoorde, ook hij na een voorzet vanaf links, van Michal Sadilek dit keer. Steven Bergwijn benutte in de 42e minuut een strafschop.

De enige dissonant bij PSV was Pablo Rosario. Van Bommel ontnam de middenvelder enkele weken terug al de aanvoerdersband. De trainer hoopte dat Rosario zonder die extra druk weer wat meer in de buurt zou komen van het niveau dat hij vorig seizoen haalde. Tot dusverre lukte dat niet. Het publiek juichte zelfs toen bleek dat Érick Gutiérrez hem verving.

Direct na rust benutte ook Mohamed Ihattaren een strafschop. Het publiek schreeuwde daarna om een invalbeurt van Ibrahim Afellay en die kwam er kort voor tijd ook. Afellay maakte daarmee zijn eerste minuten in een officiële wedstrijd in 2 jaar tijd. Cody Gakpo zorgde in de 84e minuut voor de 5-0.

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN