Groningse bekerheld wil opvolger in De Kuip

door | apr 27, 20:04

IJMUIDEN (ANP) – Hennie Meijer staat nog altijd in de boeken als de eerste en enige voetballer die voor FC Groningen trefzeker was in de bekerfinale. De Surinaamse spits redde op 25 mei 1989 de eer van de ‘Trots van het Noorden’ in de verloren eindstrijd tegen PSV (1-4). ,,Het is tijd dat ik een opvolger krijg”, zegt Meijer, die zondag zijn oude liefde zal steunen in de bekerfinale tegen PEC Zwolle. Mits zijn stembanden, waaraan hij mogelijk geopereerd moet worden, dat tenminste toelaten. ,,Ik wil wel kunnen juichen.”

De stevige spits versleet in zijn lange carrière tien clubs, maar de mooiste tijd beleefde Meijer bij FC Groningen. Na een kort avontuur onder trainer Johan Cruijff bij Ajax streek de Surinamer in 1988 neer in het toenmalige Oosterparkstadion. ,,Daar heb ik absoluut mijn mooiste periode gehad. We hadden een hecht groepje, ik speelde daar met topspelers als René Eijkelkamp en Milko Djurovski. Het waren ongekende tijden. Het leek toen wel normaal dat Groningen bovenin meespeelde.”

Hoogtepunt was het bereiken van de bekerfinale in 1989. FC Groningen vernederde Ajax in de kwartfinale met 3-0 en speelde vervolgens Willem II weg (5-1). Veel kan Meijer zich daar niet meer van herinneren. ,,Wel dat ik eerder in het toernooi tegen VVV in de verlenging de winnende maakte. De bekerfinale leefde in die tijd niet echt, het was geen hype zoals nu. Tijdens de finale tegen PSV zaten amper 10.000 toeschouwers in De Kuip. Pas daarna is die traditie erin gekomen.” De noorderlingen waren kansloos tegen het kampioenselftal van PSV, met onder anderen Romário. Meijer redde wel de Groningse eer door bij een 3-0-achterstand doelman Hans van Breukelen te passeren.

Tjaronn Chery of Michael de Leeuw

De eenmalig international hoopt dat hij zondag wordt opgevolgd door Tjaronn Chery of Michael de Leeuw, de huidige blikvangers. ,,De Leeuw is een echte goaltjesdief, hij past perfect in dit elftal. Chery gun ik het ook, een mooie voetballer. De jongens moeten ervan genieten, want dit is misschien wel een unieke gelegenheid. PEC Zwolle staat weliswaar voor de tweede keer op rij in de finale, maar dat kan lang niet iedereen zeggen.”

Meijer kreeg in 1991 de Gouden Schoen als beste speler van de eredivisie. Hij ging later naar Japan, waar hij het eerste doelpunt ooit maakte in de nieuwe J-League. De spits speelde daarna ook nog voor Cambuur, Heerenveen en Veendam. ,,Ik sta een paar keer in het rijtje van unieke voetbalfeiten. Ik heb bij Groningen alle wedstrijden in de basis gestaan, voor al de clubs uit het noorden gespeeld, de eerste goal in Japan gemaakt én als enige Groninger gescoord in de bekerfinale. Laat daar zondag maar verandering in komen.”

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden
Bezig met laden

Tafelgesprekken

Het Weer

Startmakkelijk.nl

Dagelijks nieuws en business  

Marketing

Alle marketing voor uw bedrijf 

Events

Alle opkomende evenementen 

Community

Vraag het de community