• Start
  • Sport
  • 'Infantino hielp PSG en City regels omzeilen'

'Infantino hielp PSG en City regels omzeilen'

02-11-2018

BERLIJN (ANP) - FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft topclubs Paris Saint-Germain en Manchester City geholpen met het omzeilen van de regels op het gebied van Financial Fair Play (FFP). Dat blijkt uit documenten van Football Leaks, gedeeld met internationale media waarmee het samenwerkt.

In 2014 gaf Infantino, die toen nog secretaris-generaal van de Europese voetbalbond UEFA was, fiat aan de twee steenrijke clubs om honderden miljoenen euro's te blijven ontvangen via zwaar overgewaardeerde sponsorcontracten met bevriende partijen. Dit gaat tegen het principe van het FFP in, dat stelt dat sponsorgelden marktconform moeten zijn.

Infantino onderhandelden met de directies van PSG en City en kwam tot een akkoord. De extra inkomsten uit de bevriende sponsoring zouden niet openbaar worden gemaakt, wat ook indruist tegen het FFP.

Geheim

In 2016 werd Infantino aangesteld als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. Bij zijn aantreden zei hij dat hij een einde wilde maken aan de financiële ongelijkheid tussen de voetbalclubs. De Zwitserse-Italiaan, die de vertrokken Sepp Blatter opvolgde na het grote corruptieschandaal bij de FIFA, presenteerde zich als de man die eerlijkheid en transparantie nastreeft en de wereldvoetbalbond naar betere tijden zou leiden.

In duizenden documenten en correspondentie blijkt het tegendeel. Infantino, een van de grondleggers van eerlijke regels op financieel gebied in 2013, zorgde ervoor dat topclubs niet werden uitgesloten van de Champions League. Dat is een van de straffen die zou volgen bij overtredingen van het FFP.

Infantino zou in het geheim ontmoetingen hebben met de Qatarese bazen van PSG en de eigenaren van City, afkomstig uit de Verenigde Arabische Emiraten. De FIFA-voorzitter gaf de twee clubs inzicht in hun dossiers en stelde schikkingen voor om de zaak te laten verdwijnen.

© 2018 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN