Kiki Bertens stopt na de Olympische Spelen

Na de Olympische Spelen wil Kiki Bertens een punt achter haar tennisloopbaan gaan zetten. Ze geeft aan dat ze fysiek en mentaal niet meer elke dag het maximale kan presteren.
De 29-jarige uit Zuid-Holland wil na de Spelen nog wel kijken of ze zich fysiek goed genoeg voelt om toch het tennisseizoen af te maken. Voor de Spelen wil ze nog op Eastbourne en Wimbledon spelen. Ze heeft al een tijd lijst van een achillespeesblessure, waarvoor ze in oktober 2020 een operatue onderging. De klachten verdwenen echter nooit helemaal.

“Het herstel is tegengevallen. Er zijn dagen dat het heel goed gaat, maar ook dagen dat ik veel pijn heb”, legt ze uit. “Ik heb altijd het maximale gegeven, maar ik heb nu het idee dat dit niet meer gaat. Je moet fysiek en mentaal top zijn, om dit vol te kunnen houden. Dat lukt mij niet meer.”

De coronapandemie zou ook invloed hebben gehad op haar keuze. “Ik heb kunnen ervaren hoe het leven zonder tennis is”, legt ze uit.”Ik merkte dat ik daar enorm van genoot, vooral omdat ik even niet meer het uiterste uit mezelf hoefde te halen. Ik kon even mijn eigen ding doen. Corona is niet bevorderlijk geweest voor mijn loopbaan, maar ik heb wel gezien hoe ik het leven wil gaan invullen.”

In total won Bertens 10 WTA-titels en maakte ze vooral indruk door in Madrid en Cininnati in 2019 en 2018 meerdere wereldtoppers te verslaan en daardoor in mei 2019 de nummer 4 van de wereld te zijn.
Op grandslamniveau was haar beste prestatie een halve finaleplaats in 2016 op Roland Garros en in 2018 de kwartfinale op Wimbledon. “Ik ben supertrots dat ik dit heb mogen meemaken”, vertelt ze. “Ik begon als jong meisje die het moeilijk vond om voor vijf mensen te tennissen. Nu speel ik in de grootste stadions voor heel veel mensen. Ik heb zoveel angsten overwonnen.”

Foto: