• Start
  • Sport
  • KNVB dringt aan op onderzoek naar matchfixer

KNVB dringt aan op onderzoek naar matchfixer

01-05-2015

ZEIST (ANP) - De KNVB wil dat het Openbaar Ministerie onderzoek gaat doen naar Paul R., de Nederlander die donderdag voor de rechtbank van Bochum ondanks een bekentenis werd vrijgesproken van matchfixing. ,,Deze zaak is te belangrijk om te stranden in een juridisch moeras'', reageert operationeel directeur Gijs de Jong. ,,Nederlandse wedstrijden en een Nederlandse scheidsrechter zijn genoemd en wij vinden dat de onderste steen boven moet komen. Het gaat hier om betrouwbaarheid van competities waar jaarlijks miljoenen mensen plezier aan beleven. Zij hebben recht op duidelijkheid.”

Een Duitse rechter sprak 'Rooi Paul' donderdag vrij omdat hij zijn afspraken om voetbalduels te manipuleren in Nederland heeft gemaakt. Daarom zou hij niet onder het Duitse recht vallen. Tegen de 56-jarige Nederlander was een celstraf van twee jaar voorwaardelijk geëist, nadat hij schuld had bekend en medewerking aan justitie verleende.

De beroepsgokker stond in Bochum terecht wegens betrokkenheid bij matchfixing bij Duitse wedstrijden. Volgens De Volkskrant heeft de Nederlander echter ook aan justitie in Duitsland verteld dat de Nederlandse arbiter Serdar Gözübüyük betrokken is bij matchfixing. Hij floot in september 2009 twee wedstrijden in de Jupiler League: SC Veendam - Helmond Sport (0-0) en Fortuna Sittard - SC Cambuur (1-2). Volgens Paul R. zijn er flinke sommen geld ingezet op die duels en had Gözübüyük een rol in het geheel. De arbiter ontkent alles en de KNVB staat volledig achter hem.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden