• Start
  • Sport
  • Kwetsbaar PSV ruim langs tiental Fortuna

Kwetsbaar PSV ruim langs tiental Fortuna

03-02-2019

EINDHOVEN (ANP) - PSV lijkt het goede gevoel kwijt. De koploper van de eredivisie won zondag ruim van Fortuna Sittard (5-0), maar speelde lange tijd zonder overtuiging en oogde kwetsbaar. Vooral de eerste helft bleef PSV, dat een uur lang met een man meer speelde na rood voor Clint Essers, ver verwijderd van het niveau van voor de winterstop. Met uitwedstrijden tegen FC Utrecht en sc Heerenveen op het programma, heeft trainer Mark van Bommel redenen om zich zorgen te maken.

Het was tegen Fortuna de derde achtereenvolgende keer dat PSV geen al te beste beurt maakte. Tegen FC Emmen gaven de Eindhovenaren in de slotfase een voorsprong van twee doelpunten weg (2-2) en vorig weekeinde was FC Groningen in de slotfase ook dichtbij een gelijkspel: 2-1 voor PSV. In die twee duels was het veldspel van PSV in een groot gedeelte van de wedstrijd nog wel goed, of in ieder geval ruim voldoende. Tegen Fortuna zakte de regerend landskampioen, tot boosheid van de fans, voor rust door de ondergrens.

Het leek in eerste instantie voor PSV nog een thuiswedstrijd te worden als vele anderen. Gastón Pereiro opende in de 8e minuut, met een fraaie trap met zijn linkerbeen, de score. De Uruguayaan, die opnieuw de voorkeur kreeg boven de Mexicaan Érick Gutiérrez, profiteerde van een fout van Andrija Balic.

Slordig gespeeld

Een ruime zege leek aanstaande, maar PSV speelde slordig en maakte in balbezit fout na fout. Fortuna durfde te voetballen, maar kwam kwaliteit te kort om de Brabanders echt pijn te doen. PSV had over de arbitrage niet te klagen. Donyell Malen, de vervanger van de geblesseerde Hirving Lozano, ontsnapte in de 12e minuut aan een rode kaart. Fortuna moest vanaf de 32e minuut wel met een man minder verder na rood (twee keer geel voor Dessers).

PSV wist pas na rust, met Cody Gakpo als invaller voor Malen, raad met die overtalsituatie. Luuk de Jong kopte de bal achter keeper Alexei Koselev en hij nam even later ook de vierde en vijfde treffer van de koploper voor zijn rekening. De Jong staat nu op 102 doelpunten voor PSV in officiële wedstrijden. Het derde doelpunt kwam in de 56e minuut op naam van Gakpo.

Steven Bergwijn

PSV moet vrezen dat het Steven Bergwijn voorlopig kwijt is. De buitenspeler verliet in de 66e minuut met een brancard het veld.

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN