• Start
  • Sport
  • Max Verstappen wacht inhaalrace in Canada

Max Verstappen wacht inhaalrace in Canada

02-06-2015

MONTREAL (ANP) - Na Monaco doet de Formule 1 komend weekend nog een historisch stratencircuit aan. In Montreal strijkt de koningsklasse van de autosport neer in het sfeervolle stadspark op het Île Notre-Dame, in 1976 het toneel van de olympische roeiwedstrijden. Eenmaal per jaar verrijst daar op de openbare weg het Circuit Gilles Villeneuve, dat met zijn lange rechte stukken, immer nabije vangrails en onvoorspelbare weersomstandigheden al heel wat markante races heeft opgeleverd.

Neem 2007, toen de Pool Robert Kubica als door een wonder een van de grootste crashes van de afgelopen twintig jaar overleefde. Of 2011, toen Jenson Button in de stromende regen op weg naar de overwinning vanaf de laatste plaats iedereen inhaalde. Vorig jaar was het ook spannend in Canada: de dominante Mercedessen kregen met technisch malheur te maken, zodat Daniel Ricciardo zijn eerste grand prix-zege kon pakken.

Dit jaar zijn de ogen vooral gericht op kampioenschapsleider Lewis Hamilton, die in 2007 in Montreal zijn eerste race won. Hamilton verloor in Monaco door een tactische blunder de overwinning aan aartsrivaal en teamgenoot Nico Rosberg, maar daar is hij naar eigen zeggen overheen. ,,We leren ervan en gaan verder. Ik heb de auto om te winnen, dus ik neem met niets minder genoegen." Hamilton kan rekenen op extra tegenstand van zijn rivalen bij Ferrari. Dat team neemt, net als Honda-renstal McLaren, een nieuwe, krachtigere motor mee, wat op het snelle Canadese parcours de achterstand op de krachtige Mercedes-bolides zou moeten verkleinen.

Max Verstappen moet in Canada vanwege zijn crash in Monaco voor straf vijf startplaatsen inleveren. Er staat de Nederlander dus een inhaalrace te wachten. Misschien dat hij voor tips kan aankloppen bij vader Jos, die wel weet hoe je in Montreal moet inhalen. In 2000 reed hij er onder barre omstandigheden met sublieme inhaalacties naar de vijfde plaats. Zoon Max heeft er vertrouwen in: ,,Ik denk dat we goed voor de dag kunnen komen. Ik kijk er naar uit."

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden