• Start
  • Sport
  • Meesterzet brengt Hamilton tachtigste pole, Verstappen derde

Meesterzet brengt Hamilton tachtigste pole, Verstappen derde

06-10-2018

SUZUKA (ANP) - Lewis Hamilton heeft zijn tachtigste poleposition in de Formule 1 te pakken. ,,Ik kan het amper geloven, tachtig keer op pole'', jubelde de viervoudig wereldkampioen na de kwalificatierace voor de Grote Prijs van Japan. De Brit voert al een tijdje de ranglijst aller tijden aan met meeste polepositions. Michael Schumacher staat tweede op die lijst; de Duitser startte in zijn succesvolle Formule 1-carrière 68 keer van pole.

De bandenkeuze voor de derde en beslissende kwalificatiesessie bleek bepalend. De voorspelde regen kwam eraan op circuit Suzuka, maar toch besloot Mercedes met gladde banden (slicks) de baan op te gaan. Ook Max Verstappen deed dat. Zowel Hamilton als Verstappen reed een snelle ronde voordat het begon te plenzen. Met dien verstande dat Hamilton meer dan een seconde sneller was dan de Nederlander. ,,Een meesterzet'', vond teambaas Toto Wolff van Mercedes

,,Het was een lastig besluit en iedereen in het team twijfelde, maar uiteindelijk pakte de keuze perfect uit. Het laat zien hoe wij als team onder druk geweldig presteren '', zei Hamilton, die zondag een uitgelezen kans heeft op een nieuwe GP-zege en een nieuwe stap naar zijn vijfde wereldtitel.

Max Verstappen heeft in de kwalificatierace de derde startplek veroverd. De Limburgse Formule 1-coureur reed in de derde en laatste sessie precies voor het vallen van de regen een snelle ronde op een nog droog circuit van Suzuka. Hij was in zijn Red Bull dus alleen langzamer dan de twee coureurs van Mercedes.

© 2018 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN