• Start
  • Sport
  • Modric beste FIFA-voetballer van het jaar

Modric beste FIFA-voetballer van het jaar

24-09-2018

LONDEN (ANP) - Luka Modric is in Londen bij het jaarlijkse gala van de wereldvoetbalbond ('The Best FIFA Football Awards') gehuldigd als beste speler van het jaar. De 33-jarige Kroaat kreeg de voorkeur boven de Portugees Cristiano Ronaldo (ex-Real Madrid, nu Juventus) en de Egyptenaar Mohamed Salah (Liverpool).

Modric leidde als aanvoerder Kroatië naar een historische finaleplaats bij het WK afgelopen zomer in Rusland. Daarin was Frankrijk met 4-2 te sterk. Modric werd ook uitgeroepen tot beste speler van het WK. De technisch zeer begaafde spelmaker won vorig seizoen met Real Madrid opnieuw de Champions League en ook weer de wereldbeker.

De Europese voetbalunie UEFA koos Modric eind vorige maand eveneens als beste speler. Ook bij die uitverkiezing waren Ronaldo en Salah de andere twee genomineerden.

Marta

Bij de vrouwen ging de onderscheiding naar de Braziliaanse middenveldster Marta. De 32-jarige voetbalster van Orlando Pride leidde de nationale ploeg naar de Copa América. Het was alweer de zesde keer dat Marta werd uitgeroepen tot beste speelster van de wereld.

Lionel Messi ontbrak voor de eerste keer sinds 2007 op het lijstje van de laatste drie kandidaten. De sterspeler van FC Barcelona, vijfvoudig winnaar van de ereprijs, was afwezig in Londen. Ook Ronaldo, die de prestigieuze onderscheiding eveneens vijf keer in ontvangst mocht nemen, liet zich in de Royal Festival Hall niet zien. De twee topvoetballers kwamen zondagavond met hun club nog in actie en hebben de komende dagen ook nog een midweeks duel op het programma staan.

In de jaarlijkse uitverkiezing mogen alle aanvoerders en bondscoaches van alle nationale teams ter wereld hun stem uitbrengen. Daarnaast mogen de fans en 200 journalisten van de zes continenten hun voorkeur uitspreken. Per sector, vier in getal, tellen de stemmen voor 25 procent mee in de eindstand.

© 2018 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN