Mollema soleert naar zege in Lombardije

12-10-2019

COMO (ANP) - Wielrenner Bauke Mollema heeft de Ronde van Lombardije gewonnen. De 32-jarige noorderling sprong op 19 kilometer van de streep weg uit de groep met favorieten en soleerde naar de finish in Como. Mollema voegde zo voor het eerst een 'monument' toe aan zijn erelijst. De Italiaanse najaarskoers behoort tot de vijf meest prestigieuze klassiekers.

De renner van Trek-Segafredo won in 2016 de Clásica San Sebastián. Een jaar later schreef Mollema ook een etappe in de Tour de France op zijn naam. De geboren Groninger toonde de afgelopen dagen in de Italiaanse eendagskoersen al aan dat hij in vorm is. Mollema bekroonde dat zaterdag in de klassieker over 243 kilometer van Bergamo naar Como.

Hij koos op de Civiglio, de voorlaatste klim, de aanval toen de Spaanse oud-wereldkampioen Alejandro Valverde net weer was ingerekend. Mollema bouwde een voorsprong op ruim een halve minuut en hield op knappe wijze stand, al deed de Sloveen Primoz Roglic van Jumbo-Visma nog een poging om naar de Nederlander toe te rijden. Ook de winnaar van de Vuelta wist de taaie Mollema echter niet in het vizier te krijgen. Hetzelfde gold voor Valverde, die in de finale ook nog een aanval waagde.

Mollema werd zo de eerste Nederlandse winnaar van 'Lombardije' sinds Hennie Kuiper in 1981. Op de erelijst volgt hij de Fransman Thibaut Pinot op. Mollema kwam na bijna 6 uur koersen met zijn armen gespreid en het gezicht omhoog over de finish. Valverde won 16 seconden later de sprint om de tweede plaats, voor Tourwinnaar Egan Bernal uit Colombia. Roglic, vooraf de topfavoriet, eindigde als zevende.

Laurens ten Dam nam in de 'Koers van de Vallende Bladeren' afscheid als profwielrenner. De 38-jarige Groninger blonk samen met Mollema in 2014 uit in de Ronde van Frankrijk, omgedoopt tot de 'Tour van Bau en Lau'. Ten Dam eindigde toen als negende, Mollema als tiende.

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN