Negen coronagevallen bij AZ: 6 spelers en 3 werknemers

door | okt 17, 11:10

ALKMAAR (ANP) – Bij AZ zijn vrijdag negen besmettingen met het coronavirus geconstateerd. Het gaat om zes spelers en drie werknemers. De personen in kwestie zijn vrijdagmiddag in isolatie gegaan.

De besmettingen zijn bij vier spelers van de A-selectie en twee spelers van Jong AZ vastgesteld. De Alkmaarse club maakt vanwege de privacy geen namen bekend van de betrokkenen.

Door de corona-uitbraak bij AZ is het onzeker of de komende duels van de Alkmaarse club kunnen doorgaan. Voor de Noord-Hollandse club staat zaterdag in de eredivisie een thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo op het programma. Komende donderdag dient AZ in Italië aan te treden bij Napoli voor de eerste groepswedstrijd in de Europa League.

Richtlijn UEFA en KNVB

De UEFA en de KNVB houden in principe dezelfde richtlijn aan: indien een club over dertien fitte spelers kan beschikken, inclusief een keeper, kan een duel doorgang vinden. Het is echter nog onduidelijk hoeveel andere spelers en stafleden van AZ in quarantaine dienen te gaan en hoelang dat moet gaan duren.

FC Groningen meldde donderdag vier besmettingen en wacht in spanning de resultaten af van een nieuwe testronde. Die uitslagen volgen zaterdag, een dag voor de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. Sparta Rotterdam kon vrijdag opgelucht ademhalen nadat alle spelers negatief hadden getest, zowel bij een sneltest als bij een reguliere test. Eerder deze week werden drie medewerkers van de eredivisieclub bij een extra controle positief bevonden. Voor Sparta staat zondag de derby tegen Feyenoord in De Kuip op het programma.

Vijf duels afgelast

In het Nederlandse betaalde voetbal zijn inmiddels vijf wedstrijden vanwege spelerstekorten door coronagevallen afgelast of verplaatst: RKC Waalwijk – PEC Zwolle, FC Den Bosch – Almere City, De Graafschap – NAC Breda, NAC Breda – Cambuur en Helmond Sport – De Graafschap.

De KNVB heeft alle profclubs dringend gevraagd om de coronaprotocollen nauwgezet na te leven. “We kunnen niet onbeperkt wedstrijden blijven verplaatsen, anders komt niet alleen de competitie onder grote druk maar valt ook het draagvlak weg”, liet een woordvoerder vrijdag weten. “Het betaald voetbal is de enige tak van sport die door mag gaan, juist omdat we het zo goed geregeld hebben in onze coronaprotocollen. Dan moeten de clubs zich daaraan houden en voorkomen dat er mensen onnodig in quarantaine moeten.”

© 2020 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Bezig met laden

Schrijf u in...

Tafelgesprekken

Het Weer

Startmakkelijk.nl

Dagelijks nieuws en business  

Marketing

Alle marketing voor uw bedrijf 

Events

Alle opkomende evenementen 

Community

Vraag het de community