• Start
  • Sport
  • Onderzoek spreekkoren FC Utrecht afgerond

Onderzoek spreekkoren FC Utrecht afgerond

08-06-2015

Op 5 april jl is bij de wedstrijd FC Utrecht – Ajax door FC Utrecht-supporters een discriminerend spreekkoor gezongen. Hiervan is een filmpje op internet verschenen. Ook in de bus tussen stadion Galgenwaard en station Utrecht CS zijn dergelijke discriminerende teksten geuit. Meerdere personen en groeperingen zijn hierdoor getroffen, en er is dan ook door verschillende partijen aangifte gedaan.

Politie en Openbaar Ministerie in Midden-Nederland hebben onderzoek naar deze spreekkoren gedaan. Er zijn onder andere videobeelden van in het stadion onderzocht en getuigen gehoord. Het onderzoek heeft niet geleid tot het kunnen identificeren van supporters die hebben meegezongen of andere individuen die strafrechtelijk verwijtbaar hebben gehandeld. Het strafrechtelijk onderzoek is hiermee afgesloten.

In het overleg tussen FC Utrecht, gemeente Utrecht, politie en Openbaar Ministerie wordt besproken hoe de huidige aanpak van kwetsende spreekkoren, waaronder de bewustwording bij de supporters, verbeterd kan worden.

Bron: OM