• Start
  • Sport
  • Ontknoping eredivisie doelwit politieacties

Ontknoping eredivisie doelwit politieacties

06-05-2015

DEN HAAG (ANP) - Twee voetbalwedstrijden in de eredivisie zijn komende zondag doelwit van werkonderbrekingen bij de politie. Het gaat om acties voor een betere cao tijdens de duels Feyenoord-Vitesse en FC Groningen-PEC Zwolle.

,,Dit betekent dat de geplande wedstrijden niet mogen rekenen op een volwaardige ondersteuning door de politie. Het is uiteindelijk aan de burgemeesters van de speelsteden om te beoordelen of het verantwoord is de voetbalwedstrijden te laten doorgaan'', meldde een woordvoerder woensdag.

Zondag en volgende week zondag zijn de laatste twee competitieronden in de eredivisie. Daarin staat voor verschillende ploegen nog plaatsing voor Europees voetbal op het spel. Ook proberen clubs nog degradatie uit de eredivisie te ontlopen.

Lastige gevolgen

Traditioneel spelen voetbalclubs uit de eredivisie zondag en volgende week zondag allemaal tegelijk. Daarom kunnen de acties van de politie lastige gevolgen hebben voor de ontknoping van de eredivisie.

De politie probeert al lange tijd met allerlei acties verantwoordelijk minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) te bewegen om met een beter cao-voorstel te komen. Omdat de bewindsman volgens de bonden hier nog steeds niet aan tegemoetkomt, worden de acties steeds harder.

Keizer voetbal

,,Daardoor zijn we genoodzaakt tot verdere acties op plekken waar veel collega’s worden ingezet. Ook bij grootschalige evenementen. Evenementen, met als onderdeel ervan keizer voetbal, zijn hofleverancier als het gaat om politiewerk'', stellen de bonden.

De voetbalwedstrijden in het Feyenoord-stadion in Rotterdam en in de Euroborg in Groningen zijn de eerste evenementen die daar de komende tijd mogelijk gevolgen van ondervinden. Als het aan de bonden ligt, kan het voetbal komend weekend ,,fluiten naar ondersteuning vanuit de politie''.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden