Oranje leeuwinnen beginnen Olympische Spelen met monsterzege op Zambia

De oranje leeuwinnen kwamen vandaag voor het eerst uit op de olympische spelen in Tokyo, waar ze het opnamen tegen Zambia. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman boekte een monsterscore op Zambia en wist zelfs de dubbele cijfers te halen: 10-3. De Nederlandse vrouwen debuteerden op de Spelen, maar ondervonden wel heel weinig tegenstand van Zambia, hieronder volgt een samenvatting.

Keeper Nali leidde de zeer eenvoudige overwinning in met een forse fout. Ze kwam haar doel uit, maar ging onder de bal door. Vivianne Miedema profiteerde dankbaar. In minuut veertien en vijftien volgden de 2-0 en 3-0 van Lieke Martens en opnieuw Miedema.

Het telraam kon er daardoor worden bijgepakt, al profiteerde Zambia tussendoor wel van een grote misser van Sari van Veenendaal: 3-1 Na een klein halfuur completeerde Miedema echter al haar hattrick, waarna Martens en Shanice van de Sanden de ruststand op 6-1 bepaalden.
Laatstgenoemde was de vervanger van Sherida Spitse, maar de geblesseerde aanvoerder werd woensdag in ieder geval nog niet gemist.

In de tweede helft hield Zambia een kwartier stand, voordat de Leeuwinnen weer scoorden. Niet voor het eerst gingen de Afrikanen de mist in met de buitenspelval, waarna Daniëlle van de Donk simpel kon afleggen op Miedema: 7-1. Daar bleef het bij voor de spits, want ze werd vervangen door Lineth Beerensteyn.
Nederland ging ondertussen vrolijk door met scoren: Jill Roord sloeg toe na een geweldige slalom, Beerensteyn pakte een cadeautje van een Zambiaanse verdediger uit en invaller Victoria Pelova maakte tien minuten voor tijd haar eerste interlandgoal.
Nederland beleefde daardoor een droomstart op de Spelen.
Aandachtspuntje is het feit dat Zambia nog twee keer wist te scoren in de slotfase, maar het mag de pret niet drukken. Zaterdag spelen de Leeuwinnen tegen Brazilië hun tweede groepsduel. China is de laatste tegenstander in de poule.

Door Wouter Bakker; foto: freepik.com