Oranje wint van Polen maar plaatst zich niet voor Final Four Nations League

door | nov 18, 22:11 | Sport

Vanavond treedt Nederland in groep 1 van de Nations league aan tegen Polen. Bij winst in Polen en een gelijkspel of verlies van Italië uit bij Bosnië, plaatst Nederland zich bij de Final Four.
Wijndal krijgt rust van De boer zijn plaats word ingenomen door Van aanholt, Berghuis en L. de Jong zijn vervangen door Stengs en Malen.

In een wat rommelige beginfase,met veel overtredingen aan beide kanten, krijgt Polen de eerste kans. Een vlijmscherpe counter van de Polen waarbij Klaassen, Kamil Jozwiak niet weet bij te houden en hij via de binnenkant van de paal de 1-0 binnen schiet.
Na 10 minuten spelen krijgt Nederland een goeie kans via Memphis die de bal voor geeft maar Fabianski tikt de bal weg waardoor de bal niet bij Malen komt. Georginio Wijnaldum legt aan na een nauwkeurige pass, komt een-op-een met de keeper en boort de bal richting het midden van het doel.
Lukasz Fabianski is echter alert en maakt een makkelijke redding om de poging te stoppen. Ook Klaassen met een grote kans maar wederom brengt Fabianski redding. Nederland krijgt meer en meer controle op de wedstrijd.

Przemyslaw Placheta ontvangt een nauwkeurige lage pass en probeert de keeper te verrassen met een snel schot. Zijn prachtige schot spat uiteen op de paal. Na een half uur spelen een enorme kans, Georginio Wijnaldum maakt een goede sprint in de zestien meter om een voorzet te kunnen ontvangen en vuurt de bal op het doel, maar het schot wordt geblockt door een verdediger met een geweldige tackle. Nederland krijgt een hoekschop. Nederland haalt echter geen voordeel uit die hoekschop, de verdediging van de tegenstander is alert en maakt een einde aan het gevaar.
Donyell Malen creëert wat ruimte voor zichzelf en pikt een bal op de rand van de 16 op. Zijn goede schot vliegt maar net over de lat. Memphis krijgt de bal net buiten het strafschopgebied en haalt uit richting de rechterhoek. De doelman van Polen is alert en voorkomt een doelpunt.
Nederland creëert genoeg kansen, maar weet maar niet te scoren.
We gaan rusten met een verassende 1-0 stand voor Polen, wat vooral te danken is aan de betrouwbare sluitpost Fabianski.

Lewandowski is in de kleedkamer achter gebleven, Piatek is zijn vervanger.
In de tweede helft komen de Polen meteen goed uit de startblokken, na 2 minuten een enorme kans voor Placheta, hij produceert een onnauwkeurige poging die ver naast de rechterpaal gaat. Hans Hateboer verknalt een grote mogelijkheid door de bal er uit een voorgegeven vrije trap niet in te schieten. Zijn poging van buiten het strafschopgebied gaat net naast de rechterpaal.
Frank de Boer besluit zijn team om te gooien. Hans Hateboer gaat het veld uit voor Denzel Dumfries.
Krychowiak slaat Memphis met platte hand vol in zen gezicht, maar komt weg met slechts een vrije trap tegen. De vrije trap word genomen door Memphis maar dit had een stuk beter gekund, de bal word makkelijk weg gewerkt. Wederom een vrije trap voor Nederland, maar die beland in de handen van Fabianski. Met nog een klein half uur te spelen en Italië op een 0-2 voorsprong zal Nederland vooral nog de eer kunnen redden.

Nog een grote kans: Davy Klaassen ontvangt een voorzet in de zestien meter en vindt ruimte voor een schot. Hij produceert een onnauwkeurig schot dat ver naast de linkerpaal gaat.
Een enorme mogelijkheid wanneer Frenkie de Jong de bal krijgt aan de linker vleugel en voorgeeft op Stengs, die de bal voorgeeft op Wijnaldum, maar de bal belandt op de lat, waarna Klaassen met een omhaal de bal in de handen van Fabianski schiet.
Frank de boer grijpt in en voert 3 wissels tegelijk door, Wijndal voor Van aanholt, Berghuis voor Stengs, Donny van de beek voor Klaassen.
Memphis Depay ontvangt een splijtende pass door de verdediging heen en schiet vanuit een veelbelovende positie. Lukasz Fabianski heeft echter goed zicht en kan de bal richting de rechter onderhoek keren. De bal gaat over de doellijn. Nederland krijgt een hoekschop.
Jan Bednarek maakt een onhandige overtreding. Orel Grinfeld zag alles en bestraft het. De scheidsrechter heeft gefloten voor een strafschop voor Nederland. Memphis gaat achter de bal staan, neemt een hele korte aanloop en schiet de bal keihard in de kruising 1-1!
Frank de boer laat duidelijk zien deze wedstrijd te willen winnen, ondanks de 0-2 tussenstand in Bosnie, brengt hij Luuk de jong voor Daley Blind.
Daarna volgt er een hoekschop voor Nederland, die zeer goed genomen wordt door Berghuis, Wijnaldum kopt die bal erin en het wordt 1-2!
Nederland neemt duidelijk genoegen met deze voorsprong en neemt wat gas terug, het geloof is ook weg bij de Polen. Maar liefst 5 minuten blessure tijd, waarin weinig gebeurt op één matig schot van afstand van Berghuis na.

Nederland wint uit bij polen, maar is uitgeschakeld in de Nations Leauge door de overwinning van Italië uit bij Bosnië. De Italianen worden daardoor eerste in de poule en plaatsen zich voor de Final Four.

Door Wouter Bakker; foto: ANP