• Start
  • Sport
  • Oud-international Wim Suurbier (75) overleden

Oud-international Wim Suurbier (75) overleden

13-07-2020

AMSTERDAM (ANP) - Oud-international Wim Suurbier is op 75-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn vroegere club Ajax zondagavond.

Suurbier werd in april getroffen door een hersenbloeding. Hij werd daarna in het VU medisch centrum in Amsterdam opgenomen.

De voormalige vleugelverdediger speelde tussen 1964 en 1977 ruim 500 wedstrijden voor Ajax. Suurbier won met de Amsterdamse club onder meer drie keer de Europa Cup 1. Zijn erelijst bij Ajax telt verder onder meer een wereldbeker voor clubteams, zeven landstitels en vier KNVB-bekers.

Oranje

Hij kwam zestig keer in actie voor Oranje. Suurbier speelde twee (verloren) WK-finales.

Na zijn vertrek bij Ajax speelde Suurbier onder meer voor Schalke 04, Metz en Sparta Rotterdam. Ook kwam hij in de Verenigde Staten nog voor een aantal Amerikaanse clubs uit, soms als speler-trainer. Door een knieblessure moest hij zijn actieve loopbaan in het seizoen 1986-1987 beëindigen. Daarna was hij vooral in de VS nog een paar jaar werkzaam als trainer.

'Eerste moderne back'

Ajax noemde Suurbier op de website de eerste moderne back van Nederland. "Hij schakelde niet alleen zijn directe tegenstander uit, maar speelde ook een serieuze rol in aanvallend opzicht. Suurbier wist precies wat hij op het veld moest doen. Suurbier was een meester in het uitschakelen van zijn directe tegenstander. Hij groeide als rechtsback uit tot een belangrijke pion in het totaalvoetbal van Ajax en het Nederlands elftal in de gouden jaren 70."

Volgens Ajax ontpopte Suurbier zich in zijn rijke loopbaan ook als de "koning" van de vaderlandse voetbalhumor. "Zeker als onderdeel van het komisch duo Snabbel en Babbel, met ploeg- en clubgenoot Ruud Krol, bevestigde hij zijn status als Amsterdamse grappenmaker en plaaggeest. De anekdotes over de streken van Suurbier zijn talloos. Hij specialiseerde zich in practical jokes, die vaak gepaard gingen met een onderbroekenlol van het puurste soort. Toch nam hij het voetbal bloedserieus."

© 2020 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN