PEC Zwolle thuis niet voorbij Excelsior

22-03-2015

ZWOLLE (ANP) - PEC Zwolle is zondag in de thuiswedstrijd tegen Excelsior niet verder gekomen dan een gelijkspel: 1-1. Mustafa Saymak schoot de thuisploeg kort voor rust via het lichaam van Excelsior-verdediger Sander Fischer op voorsprong, maar drie minuten later was het door een mooi puntertje van Jeff Stans gelijk. Ondanks een overwicht en enkele aardige kansen slaagde Zwolle er in de tweede helft niet meer in te scoren.

Zwolle blijft zevende en daarmee op koers voor de play-offs om Europees voetbal. Excelsior staat nu vijf punten boven de zestiende plaats die play-offs om degradatie betekent.

De thuisploeg domineerde in een weinig opwindende eerste helft, waarin PEC Zwolle het overwicht niet om kon zetten in uitgespeelde kansen. Excelsior bleef vrij eenvoudig op de been, al kon het zelf ook nauwelijks gevaarlijk worden.

Voorsprong

Kort nadat Ryan Thomas na een half uur was vervangen door Stef Nijland kwamen de Zwollenaren uit het niets op voorsprong met een doelpunt dat paste bij het niveau van de wedstrijd. Jody Lukoki legde af op Saymak, die zijn schot via het lichaam van Excelsior-verdediger Fischer in het doel zag stuiteren.

Nog geen minuut later scoorde Saymak bijna weer met een dit keer door een medespeler van richting veranderd schot, maar doelman Alessandro Damen redde. Uit een schaarse uitbraak van Excelsior was het plotseling aan de andere kant wél raak. Op aangeven van Jordan Botaka trok Stans naar binnen vanaf rechts en punterde langs een verdediger mooi raak: 1-1.

Met Khalid Karami als vervanger voor Daan Bovenberg hoopte Excelsior na rust meer te kunnen creëren, maar ook in de tweede helft was de thuisploeg de sterkere van de twee. Nijland kopte kort na de hervatting voorlangs uit een voorzet van Lukoki en Bart van Hintum schoot na een uur in het zijnet. Bram van Polen zag zijn afstandsknal maar net gekeerd worden door Damen.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden