Petra Kvitova in finale Australian Open

24-01-2019

MELBOURNE (ANP) - Tennisster Petra Kvitova staat voor het eerst in de finale van de Australian Open. De nummer zes van de wereld versloeg in de Rod Laver Arena de Amerikaanse Danielle Collins in twee sets: 7-6 (2) 6-0. De partij werd tijdens de eerste set bij een stand van 4-4 even stilgelegd, zodat het dak van het hoofdstadion op Melbourne Park vanwege de hitte kon worden gesloten. ,,Dat hielp mij wel een beetje, ik speel graag indoor'', zei Kvitova.

Collins, sinds kort begeleid door de Nederlandse coach Stijn de Gier, kon alleen de eerste set partij bieden aan het spel van de als achtste geplaatste Tsjechische. Na iets meer dan 1,5 uur spelen stapte Kvitova als winnares van de baan.

,,Dit betekent alles voor me'', jubelde de 28-jarige Tsjechische, die in 2011 en 2014 Wimbledon won. Op de andere grandslamtoernooien haalde Kvitova nog nooit de finale. ,,Ik heb heel hard gewerkt en eindelijk ben ik ver gekomen op de Australian Open. Ik ga enorm genieten van de finale, wat er ook gebeurt.''

Herstel

Kvitova werd eind 2016 in haar woning in Tsjechië aangevallen door een man met een mes. Ze liep daarbij schade op aan de pezen en zenuwen van haar linkerhand. Na een maandenlange revalidatie maakte ze in de loop van 2017 haar rentree.

Vorig jaar werd Kvitova op de Australian Open al in de eerste ronde uitgeschakeld, maar nu mag ze zaterdag met de winnares van de partij tussen haar landgenote Karolina Pliskova en Naomi Osaka uit Japan gaan strijden om de hoofdprijs. Kvitova is de eerste tennisster uit Tsjechië sinds Jana Novotná in 1991 die de eindstrijd heeft gehaald in Melbourne. Novotná verloor destijds van Monica Seles.

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN