Rapinoe wint Gouden Bal bij de vrouwen

02-12-2019

PARIJS (ANP) - Megan Rapinoe heeft de Ballon d'Or Féminin, de prijs voor beste voetbalster, gewonnen. De 34-jarige Amerikaanse hield in de verkiezing in Parijs onder anderen Vivianne Miedema achter zich. De Britse Lucy Bronze eindigde als tweede, Alex Morgan werd derde.

De prijs werd in 2018 voor het eerst uitgereikt en toen was de Noorse Ada Hegersberg de winnares.

De winnares van de Ballon d'Or wordt gekozen door een jury van journalisten in samenwerking met het Franse tijdschrift France Football. In september werd Rapinoe ook al door de FIFA uitgeroepen tot beste voetbalster ter wereld. Ook toen hield ze Bronze en Morgan achter zich.

Kritisch

Rapinoe werd dit jaar op het WK in Frankrijk wereldkampioen. In de finale werd Oranje met 2-0 verslagen. Rapinoe nam in de finale van het WK tegen Oranje het eerste doelpunt voor haar rekening. De topscorer van het toernooi benutte na een uur een strafschop.

Op dat WK toonde Rapinoe zich ook voorvechtster voor gelijke behandeling van vrouwen. Ze bekritiseerde openlijk de FIFA, die in haar ogen het WK voor vrouwen niet serieus nam door op dezelfde dag de finales van de Copa América en de Gold Cup te plannen. Ze pleitte ook voor gelijke financiële behandeling van de vrouwen.

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN