Sc Heerenveen - FC Groningen

22-02-2015

Heerenveen- Vanmiddag neemt SC Heerenveen het in eigen stadion op tegen FC Groningen. De Friezen hopen de goede thuisreeks voort te kunnen zetten. Bij winst op FC Groningen kan PEC Zwolle op één punt genaderd worden.

Opstelling Sc Heerenveen: Nordfeldt; Marzo, Schmidt, Van Aken, Van Anholt; De Roon, Thern, Duarte; Van Amersfoort, Slagveer, Uth.

Opstelling FC Groningen: Padt; Hateboer, Botteghin, Lindgren, Payne; Chery, Tibbling, Kieftenbeld, Rusnak; Mahi, De Leeuw.

Arbiter Pol van Boekel

1e helft ;

In het eerste half uur worden er niet veel kansen gecreëerd, maar speelt FC Groningen het betere spel. Het speelt fel en met name Botteghin en De leeuw gaan fel de duels aan. Echter komt Heerenveen steeds beter in de wedstrijd en in de 24e minuut gaat de net aangetrokken Zweedse vleugelspeler Simon thern een éen tweetje aan met Van Amersfoort en schiet vervolgens keurig in de rechter hoek raak 1-0.

In de 40e minuut begint Mimoun mahi aan een indrukwekkende solo en speelt zo  4 man weg, maar tikt vervolgens de bal zachtjes tegen de buitenkant van de paal aan. In de 43e minuut een lange bal van van Lindgren op De leeuw, die de bal met de arm meeneemt en de bal in het doel schiet. Dit ontgaat Van boekel niet en die trekt de gele kaart.

2e helft :

Beide ploegen beginnen ongewijzigd aan de 2e helft.

In de 48e minuut krijgt FC Groningen een inworp die Payne snel neemt richting Chery. Chery  haalt de lijn en geeft een voorzet vanaf links op club-topscoorder De leeuw die kalm afmaakt 1-1. Het antwoord van Heerenveen laat niet lang op zich wachten als ze in de 59e minuut een corner krijgen, waarbij Hateboer onder de bal door gaat en Van aken de bal in het net prikt 2-1. In de 61 minuut gaat Tibbling in de fout en kan Uth bijna profiteren maar die stuit echter op Padt.

Heerenveen word steeds beter en de Groningers hebben eigenlijk niks meer in te brengen, op een kans van de Leeuw na. In de 67e minuut is van de Looi het zat en brengt twee wissels : van de Velden voor Tibbling en Hoesen voor Mahi. Groningen gaat in de daarop volgende minuten steeds meer op zoek naar de gelijkmaker, met af en toe een uitbraak tot gevolg. In het laatste kwartier word het feller en feller, en volgt kaart op kaart. Het word steeds meer duidelijk dat dit een Derby is.

In de 83e minuut moet Heerenveen verder met tien man. De Roon krijgt zijn tweede geel, en dus rood, na een charge op Chery. 86e minuut ; talent Bacuna vervangt aanvoerder Kieftenbeld. 90e minuut ; Van Amersfoort verlaat het veld voor st. Juste Er komen 3 minuten blessure tijd bij, in de laatste minuten is Heerenveen nog enkel tijd aan het rekken, door de vaart uit het spel te halen en een wissel.

FC Groningen komt in de aanval en Botteghin haalt uit, waarop er hands word gemaakt. Drie seconden later is er een overtreding op Hateboer. Van Boekel vind het beiden niks, waarop SC Heerenveen kan counteren en Veerman de 3-1 maakt.

Sc Heerenveen wint met 3-1 ietwat geflatteerd van FC Groningen, en nadert dus PEC Zwolle op één punt.

(c) Door Wouter Bakker, alle rechten voorbehouden