SC Heerenveen schakelt Feyenoord uit

24-05-2015

ROTTERDAM (ANP) - Voor Feyenoord is het seizoen volledig mislukt. De ploeg van de nieuwe hoofdtrainer Giovanni van Bronckhorst wist zich zondag niet te plaatsen voor de finale van de play-offs om Europees voetbal. De Rotterdamse formatie kwam in de enerverende return tegen sc Heerenveen in de verlenging niet verder dan 2-2, na de eerdere nederlaag in Friesland (1-0). Voor de gelukkige bezoekers, die komende week met Vitesse strijden om het Europese ticket, kwam Mark Uth in de eerste verlenging twee keer tot scoren.

Voor de tweede keer binnen vier dagen verkeek Van Bronckhorst zich lichtelijk op de tactiek van sc Heerenveen. In Friesland verwachtte hij een stormloop, die echter uitbleef. In De Kuip rekende de oud-international op een 'inzakkende' tegenstander, maar dat bleek niet het geval. Gesteund door de geweldige sfeer in het volgepakte stadion nam het strijdlustige Feyenoord na de aarzelende openingsfase toch het initiatief.

Op basis van inzet en karakter werd Heerenveen teruggedrongen. De thuisploeg, met Anass Achahbar voor de gepasseerde Colin Kazim-Richards als centrumspits, won de meeste persoonlijke duels op het middenveld, maar in de eindfase van de aanvalsopbouw ontbrak het vaak aan zuiverheid en rust. In de slotfase van de eerste helft voerde Feyenoord de druk nog wat meer op. De onverstoorbare doelman Kristoffer Nordfeldt leek ongeschonden de rust te halen, maar werd verrast door een curieuze kopbal van Achahbar (1-0).

Counter

Ook na de pauze was het duel het aankijken meer dan waard. Bij Heerenveen ging in de counter van met name Uth veel dreiging uit. Doelman Kenneth Vermeer hield in de 57e minuut Pele van Anholt van scoren af. Kort daarna kopte Achahbar net naast. Ook Terence Kongolo, Toornstra en invaller Kazim-Richards lieten mooie kansen liggen. Een rake kopbal van Karim El Ahmadi werd wegens duwen afgekeurd.

Feyenoord moest door een snelle blessure bij de late invaller Luke Wilkshire de verlenging in met tien man. Toch kreeg invaller Elvis Manu eerst nog een grote kans op 2-0 (redding Nordfeldt). Via de sluwe Uth, die fouten bij Sven van Beek en Miquel Nelom koel afstrafte, profiteerde Heerenveen alsnog van de numerieke meerderheid. Meer dan een treffer van Kazim-Richards zat er voor het uitgeputte Feyenoord, dat ook Van Beek nog zag wegvallen, daarna niet meer in: 2-2.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden