What do you want to do ?
New mail
" />
  • Start
  • Sport
  • Schaatsers Krol en Verbij buigen diep voor Koelizjnikov

Schaatsers Krol en Verbij buigen diep voor Koelizjnikov

12-01-2020

HEERENVEEN (ANP) - Thomas Krol heeft bij de EK afstanden in Heerenveen op de 1000 meter zijn meerdere moeten erkennen in Pavel Koelizjnikov. De 27-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma reed met 1.07,82 zijn beste seizoenstijd, maar dat was lang niet snel genoeg om de titelverdediger uit Rusland van goud af te houden. Koelizjnikov zegevierde in grootse stijl met een indrukwekkend baanrecord: 1.07,09.

In de laatste rit wist wereldkampioen Kai Verbij met een tijd van 1.08,38 brons veilig te stellen. Zijn tegenstander en ploeggenoot Dai Dai Ntab finishte als zesde (1.08,92).

Krol veroverde vrijdag wel goud op de 1500 meter. Koelizjnikov won zaterdag ook al de 500 meter. Ntab eindigde op die afstand op 0,09 seconde als tweede.

Spot met alle wetten

Olympisch kampioen Kjeld Nuis, nog altijd wereldrecordhouder op de 1000 meter (1.06,18), ontbrak in Thialf. Hij kreeg geen aanwijsplek voor de EK. Nuis miste eind vorige maand de NK afstanden vanwege een zware griepaanval en kon zich daardoor niet op eigen kracht kwalificeren. Hij mag wel meedoen aan de WK afstanden half februari in Salt Lake City, tenzij de geschillencommissie van de schaatsbond KNSB anders beslist. Maandagmiddag dient in Amsterdam het beroep dat Team Reggeborgh namens hun rijders Ntab en Koen Verweij tegen de aanwijsplekken van Nuis voor de WK heeft ingediend.

Krol won eerder dit seizoen drie races op de 1000 meter. Hij zegevierde bij de wereldbekers in Wit-Rusland en Kazachstan. Koelizjnikov miste de eerste drie wereldbekers door blessureleed. Krol was ook de beste eind vorige maand bij de NK afstanden (1.08,35). Alleen aan het begin van het seizoen bij de wereldbekerkwalificatie moest hij voorrang verlenen aan Verbij (baanrecord van 1.07,48), en ook aan Nuis.

"Hij spot met alle wetten", zei Krol over Koelizjnikov in een eerste reactie bij de NOS. "Hij begint altijd keihard op de eerste 600 meter, maar kon nu ook hier de laatste ronde heel snel doorkomen. Hij heeft echt fantastisch gereden. Voor mij zat er echt niet meer in. Ik was nog nooit sneller in Thialf dan vandaag. Het doet pijn om naast de Europese titel te grijpen, maar ik kan mezelf vrijwel niets verwijten. Ik weet nu in elk geval zeker dat het richting de WK in Salt Lake City nog wat harder moet, ook op de 1500 meter."

© 2020 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN