• Start
  • Sport
  • VAR ook in play-offs EK en WK-kwalificatie

VAR ook in play-offs EK en WK-kwalificatie

04-12-2019

NYON (ANP) - De videoscheidsrechter (VAR) krijgt in het Europese topvoetbal steeds meer invloed. De Europese voetbalunie UEFA gaat de VAR komend jaar ook bij de play-offs om een EK-ticket en in het WK-kwalificatietoernooi voor Qatar 2022 inzetten. Dat heeft het bestuur woensdag besloten tijdens een vergadering in Nyon. Wereldvoetbalbond FIFA moet de verdere invoering van het videobewijs nog wel goedkeuren.

De VAR is tijdens de wedstrijden in de Champions League al actief. Ook bij het eindtoernooi om de Europese titel komend jaar zomer kan de arbitrage op de ondersteuning van de videoscheidsrechter rekenen.

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin was in het verleden nooit een fan van de VAR en toonde zich in Nyon na de vergadering nog steeds kritisch. "We moeten meer duidelijkheid rond de VAR creëren en we hebben een snellere besluitvorming nodig. Hoelang bijvoorbeeld kun je een situatie terugkijken, 5 minuten of 15 minuten? En wat zijn de criteria voor al dan niet buitenspel of een handsbal? De VAR moet een minder prominente rol krijgen. De videoscheidsrechter zal niettemin een blijvend fenomeen in het voetbal zijn."

Kwalificatietoernooi

De UEFA kondigde tevens een nieuwe opzet aan van het kwalificatietoernooi voor het WK van 2022 in Qatar. De 55 deelnemende landen zullen in tien groepen worden onderverdeeld. De tien poulewinnaars plaatsen zich direct voor het eindtoernooi.

De tien nummers 2 gaan de play-offs in, samen met twee teams afkomstig uit de Nations League (2020-2021). Deze twaalf landen gaan drie trajecten in, met een halve finale en een finale, beide gespeeld over één wedstrijd. De drie winnaars van de finale plaatsen zich eveneens voor het WK.

Het kwalificatietoernooi voor het WK 2018, in Rusland, bestond uit negen groepen. De beste acht nummers twee streden in vier plays offs om een WK-ticket. Met het nieuwe kwalificatiesysteem wil de UEFA voorkomen dat resultaten van teams uit verschillende groepen met elkaar worden vergeleken.

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN