Verstappen krijgt straf voor crash

24-05-2015

MONTE CARLO (ANP) - Max Verstappen heeft de schuld gekregen voor zijn aanrijding zondag bij de Grote Prijs van Monaco met Romain Grosjean. Voor straf moet de zeventienjarige coureur van Toro Rosso bij de volgende wedstrijd, over twee weken in Canada, vijf plaatsen naar achteren op de startopstelling. Dat heeft de raceleiding besloten na bestudering van het ongeluk van Verstappen in de 64e ronde.

De Limburger probeerde aan het einde van het rechte stuk, vlak voor de bocht Sainte Devote, Grosjean te passeren in de strijd om de tiende plaats en het bijbehorende WK-punt. Verstappen raakte echter de Lotus van de Fransman, waarbij het linkervoorwiel van zijn Toro Rosso afbrak. Hij knalde op volle snelheid stuurloos in de vangrails, maar kon desondanks op eigen kracht zijn zwaar beschadigde bolide verlaten. Grosjean had ook schade en moest genoegen nemen met de twaalfde plaats.

Volgens Verstappen werd hij verrast doordat Grosjean vroeg remde. ,,Een ronde eerder remde ik op dezelfde plek, maar hij remde voor de crash ineens eerder. Dat verwacht je niet. En met die snelheid, als je zo dichtbij bent, kun je elkaar niet meer ontwijken'', zei hij op Verstappen.nl. De stewards in Monaco beoordeelden de crash echter anders en wezen de jonge Nederlander aan als schuldige. Dat betekent dat Verstappen over twee weken na de kwalificatie in Canada vijf plaatsen naar achteren moet voor de race.

De zoon van Jos Verstappen riep na zijn crash over de boordradio direct dat hij in orde was. Toch moest hij zich voor onderzoek melden bij de medische afdeling. Die constateerden echter geen lichamelijke schade.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden