Vitesse gaat Europa in na 5-2 winst

31-05-2015

Stadion: Gelredome.

Aantal toeschouwers: 17.529

Arbiter: Bas Nijhuis.

Opstellingen:

Vitesse: Room; Achenteh, Vd Heijden, Kashia, Diks; Wallace, McEachran, Qazaishvili, Pröpper; Traoré en Labyad.

Heerenveen:  Nordfeldt; Van Anholt, Otigba, St. Juste, Marzo; Thern, De Roon, Van den Berg, Larsson, Uth en Slagveer.

Eerste helft:

Beide ploegen zijn in een strijd verwikkeld om een ticket voor de Europa League. Afgelopen donderdag werd er in het Abe Lenstra stadion een aantrekkelijke pot op de mat gelegd; het werd uiteindelijk 2-2. Vitesse is daardoor in het voordeel, met 2 uitdoelpunten.

Gelijk in het begin loopt Traoré tegen St Juste op, maar Bas Nijhuis laat het gaan. Er valt meteen een doelpunt, doordat Uth profiteert van een fout van McEachran, er vandoor snelt en doelman Room voorbij speelt. Het tempo ligt erg hoog, net als vier dagen geleden.

Vitesse maakt gelijk, door een kopbal van Kashia langs Nordfeldt. Nu al een heerlijke wedstrijd!

Het begint verdacht veel te lijken op de wedstrijd van vier dagen geleden. Echter kwam toen Vitesse op voorsprong en maakte Heerenveen gelijk.

Uth probeert het van grote afstand, een beetje te nonchalant. Hij schiet dan ook meters naast.

Wallace is er vandoor op rechts, maar de inzet beland recht in de handen van Nordtfelt. Vlak daarna is het wel raak! Goaltjesdief Uth maakt vanuit de draai zijn tweede van de middag: 1-2! De Duitse topscorer heeft nu in maar liefst alle competities 20 doelpunten gemaakt.

Er volgt een schandalige overtreding van Labyad op Uth. Dat had een rode kaart moeten zijn! Daar komt hij goed weg. Labyad heeft zijn verontschuldiging aangeboden, maar er was zichtbaar geen intentie om de bal te raken.

Larsson weg en snelt op de goal af van Vitesse, maar Room brengt redding. Beide ploegen pingelen erg slordig in deze eerste helft, duidelijk minder dan vier dagen geleden.  Toch maakt het er de wedstrijd niet minder aantrekkelijk op.

Tweede helft:

Heerenveen maakt op dit moment aanspraak op een ticket voor de Europa League. Gaat Vitesse het tij nog keren?

Vejinovic is gewisseld voor Mc Eachran.

Heerenveen begint de tweede helft duidelijk minder dan in de eerste. Traoré gaat opzichtig naar de grond, waarna Nijhuis een strafschop toekent aan Vitesse! Marko Vejinovic faalt niet vanaf de elf meter:  2-2! Beide ploegen staan nu op 2-2, dezelfde stand als waarin de vorige ontmoeting eindigde.

Daar is Vitesse wederom dichtbij een goal! Wallace snelde langs Van Anholt, die hem aantikt. Geen strafschop volgens Nijhuis.

Er is veel geklungel achterin bij Heerenveen, het biedt Traoré weer een mogelijkheid. Hij snelt ervandoor... Maar het schot wordt geblokt. Duarte wordt gewisseld voor Thern.

Heerlijke actie van Traoré, die de bal uit de lucht in een keer op de slof neemt, maar het schot is te slap en belandt in de handen van Nordfeldt.

Nog altijd 2-2... Het publiek kijkt vol spanning naar de ontknoping van deze wedstrijd.

DOELPUNT! Het schot van Propper wordt van richting veranderd en verrast Nordfeldt 3-2!

Schiet Propper zijn Vitesse hiermee naar Europa? We gaan het zien! Nog ruim tien minuten te spelen...

Heerenveen zet alles op de aanval, Vitesse kan hier misschien van profiteren op de counter.

DOELPUNT! Het kan haast niet meer misgaan voor Vitesse! Labyad schiet op prachtige wijze via de onderkant van de lat de 4-2 binnen.

Het hele publiek van Vitesse begint met het schreeuwen van: Wij gaan Europa in. Vitesse heeft de smaak te pakken en Van Der Heijden schiet de 5-2 tegen de touwen.  Heerenveen heeft nu een wonder nodig.

Ook Traoré verlaat het veld, wellicht was het zijn laatste optreden. Hij reist waarschijnlijk weer af naar Chelsea. Hij wordt vervangen door Djurdjevic.

En scheidsrechter Nijhuis fluit af. Vitesse wint de play offs en gaat Europa in! De spelers vieren het feest met de supporters, die na jaren eindelijk weer eens wat kunnen vieren.

Door Wouter Bakker; foto: ANP