Wawrinka in finale ABN AMRO-toernooi

16-02-2019

ROTTERDAM (ANP) - Stan Wawrinka staat na 2015 voor de tweede keer in de finale van het ABN AMRO-tennistoernooi. De 33-jarige Zwitser versloeg in de halve finale in Rotterdam de als eerste geplaatste Japanner Kei Nishikori in een spannende driesetter: 6-2 4-6 6-4.

Wawrinka begon goed in Ahoy en liep uit naar 4-0 in de eerste set. Die voorsprong gaf hij niet meer weg. De tweede set vertoonde echter een heel ander beeld. Nishikori had de overhand en maakte in spannende games één break meer dan zijn tegenstander.

In de derde set ging het lang gelijk op. De Zwitser kreeg een breakpoint, maar kon die niet benutten. Nishikori moest bij een achterstand van 5-4 zijn opslagbeurt winnen om in de wedstrijd te blijven. Wawrinka kreeg na een fraaie winner op 30-40 echter zijn eerste matchpoint en benutte die meteen met een harde forehand-return.

Blessureleed

Wawrinka won het toernooi in Ahoy vier jaar geleden door Tomas Berdych te verslaan. In de afgelopen anderhalf jaar kende de voormalige nummer drie van de wereld vooral veel blessureleed. Zijn laatste finale speelde hij in 2017 op Roland Garros. Toen liet Rafael Nadal hem in drie sets kansloos.

De Zwitser neemt het in de finale op tegen Gaël Monfils. De Fransman rekende in drie sets af met de Rus Daniil Medvedev: 4-6 6-3 6-4. Wawrinka en Monfils stonden niet eerder tegenover elkaar in een finale. Op de ATP Tour troffen de twee elkaar vijf keer eerder. Wawrinka won drie duels met de Fransman.

,,Het is de eerste finale sinds mijn operatie, dat betekent veel voor mij", zei Wawrinka bij Ziggo Sport. ,, Het is voor mij belangrijk om te zien dat ik nog zo goed kan spelen en de juiste dingen in de wedstrijd kan doen."

 © 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN