Whitlock gooit Van Gerwen uit Grand Slam of Darts

door | nov 22, 23:11 | Sport

Vanavond treedt onze landgenoot in de kwartfinale aan tegen Simon Whitlock, waar die nog een appeltje mee te schillen heeft. De laatste 2 ontmoetingen tussen beide heren werden namelijk ruim gewonnen door de Australiër: 3-0 en 10-3 ( op de world matchplay en world grand prix )
Er wordt nu gespeeld in een format van best of 31 legs.

Van Gerwen mag beginnen aan de wedstrijd. En waar Whitlock de triple 20 meteen goed weet te vinden begint Van Gerwen minder goed maar behoudt wel zijn leg voor de 1-0. In de leg van Whitlock speelt Van Gerwen een stuk overtuigender en breekt naar 2-0. De australiër weet meteen terug te breken naar 2-1 met een indrukwekkende 124 finish. Ook zijn eigen leg weet hij nu wel te pakken, waardoor het weer gelijk staat 2-2 en na een 13 darter van de Nederlander gaan we met 3-2 de eerste pauze in.

Na de pauze komt Van Gerwen iets beter uit de startblokken en breekt meteen naar 4-2. Ook zijn eigen leg behoudt hij voor een 5-2 stand. Dan mist onze landgenoot een dubbel voor een nieuwe breek die Whitlock vervolgens wel gooit voor de 5-3. Een ontzettend fanatieke Van Gerwen gooit vervolgens overtuigend de 6-3 binnen. Whitlock behoud vervolgens zijn eigen leg waardoor we met 6-4 de tweede pauze ingaan.

Van gerwen mist na de pauze in zijn eigen leg de dubbel 16, waar de Australiër de dubbel wel raakt voor een breek naar 6-5. Whitlock gooit vervolgens al zijn tiende 180, maar maakt een fout bij zijn dubbel wat Van gerwen niet doet en meteen terug breekt naar 7-5. In zijn eigen leg raast die vervolgens Whitlock voorbij naar de 8-5 voorsprong. De Nederlander begint een stuk beter te spelen dan Whitlock en komt dan ook op 9-5 voorsprong.
In de laatste leg voor de 3e pauze krijgt Van Gerwen op een vervelend moment een bouncer ( pijl die uit het bord valt ) en hier profiteert Whitlock van: 9-6.

Na de 3e pauze begint Whitlock meteen met een 180 en is die hard op weg het record 180ers te breken in één kwartfinale, en hij wint ook de leg 9-7. Van Gerwen pakt vervolgens zijn eigen leg waardoor het 10-7 word, en de halve finale dichtbij komt. De Nederlander houdt dan een betere finish over dan de Australiër, die hij ook uitgooit voor 11-7. Hetzelfde geldt voor de volgende leg, maar dan andersom met een re-break waardoor het 11-8 wordt.
Whitlock begint vervolgens met een 180 waardoor hij het record 180ers in 1 kwartfinale evenaart (14). De laatste leg voor de 4e en laatste pauze hebben beide mannen moeite de dubbel te vinden, Whitlock pakt hem uiteindelijk en dus word het 11-9.

Van Gerwen begint beter aan de 21e leg die hij uiteindelijk ook weet te pakken voor 12-9. In de 22e leg gooit Whitlock in zijn tweede beurt weer 180, en daardoor verbreekt die dus het record van meeste 180ers gegooid in één kwartfinale nu 15 maal. De leg weet de Aussie ook te pakken waardoor het 12-10 wordt. Dan maakt onze landgenoot teveel fouten in zijn eigen leg en wordt hij gebroken naar 12-11. De 24e leg begint Whitlock maar weer eens met een 180, om het record wat te versterken. Ook de leg gaat naar de Australiër waardoor het 12-12 wordt, wie weet zijn zenuwen het best onder controle te houden?
Na een uitstekende leg van Michael van Gerwen komt die op een 13-12 voorsprong. Ook de Australiër antwoordt met een goeie leg om op 13-13 te komen, waardoor we nu een best of 5 legs krijgen. Van Gerwen komt in zijn eigen leg als eerst op een finish, komt toch nog in de problemen, maar weet hem toch uit te gooien: 14-13. In de leg van Whitlock zet de Nederlander hem enorm onder druk, maar gooit Whitlock zijn zeventiende 180’er en lijkt hij terug te komen.
Dan gooit Van Gerwen maar liefst 146 uit, en dat wil die weten ook: matchpoint! In de achtentwintingste leg mist onze landgenoot echter drie match darts en breekt Whitlock naar 15-14. De negentwintigste leg begint Whitlock weer met een 180, die daarmee zelfs het all time 180 in 1 wedstrijd record verbreekt.
Het word 15-15 en we krijgen een beslissende leg die Van Gerwen mag beginnen. Van Gerwen begint met 140 en de Australiër begint wederom met 180, wat een wedstrijd! Whitlock laat de big fish (170) over en Van Gerwen laat 68 over. Van Gerwen mist de dubbel 4 vervolgens op 1 millimeter na, en Whitlock gooit vervolgens geen triple. Van Gerwen gooit zich vervolgens dood, en Whitlock die geen moment voor heeft gestaan, gooit zijn tweede matchdart er in.

Whitlock wint dus en gaat door naar de halve finale waar die het opneemt tegen de Portugees Jose de Sousa.

Door Wouter Bakker; foto: ANP