Aanvullende beveiligingsmaatregelen in consultatie voor aanbieders mobiele netwerken

Het kabinet heeft aanvullende beveiligingsmaatregelen gepubliceerd die moeten gaan gelden voor aanbieders van Nederlandse mobiele telecomnetwerken. Met de ministeriële regeling veiligheid en integriteit telecommunicatie, die vandaag in consultatie is gegaan, wordt de weerbaarheid van deze netwerken verhoogd tegen actuele dreigingen als spionage of misbruik. Die brengen de Nederlandse maatschappij en economie schade toe.

Aanvullende maatregelen op vijf gebieden
In de regeling staan vijf categorieën maatregelen die gelden voor kritieke onderdelen van netwerken en direct daaraan gekoppelde delen. Het gaat ten eerste om de veilige configuratie van technische apparatuur zelf, zoals het geautomatiseerd en up-to-date beschermen van beheerwerkstations tegen kwaadaardige malware. Tweede categorie is de veilige configuratie van fysieke en virtuele infrastructuur, zoals het gericht versleutelen van kritieke gegevens.

De derde set maatregelen is de bewaking van technische infrastructuur (monitoring), zoals voorzieningen die real-time detectie van mogelijke beveiligingsincidenten mogelijk maken en het oplossen van kwetsbaarheden en incidenten. Vierde onderdeel is de veiligheidsborging op software en beheerdiensten, zoals het door een telecomaanbieder aan haar leveranciers per contract opleggen van vergelijkbare strenge beveiligingseisen en de plicht daar op toe te zien. Tot slot gaan maatregelen gelden zoals structurele screening van en achtergrondonderzoek naar mensen die beheerwerkzaamheden uitvoeren en toegang hebben tot de infrastructuur.

De maatregelen moeten uiterlijk op 1 oktober 2022 zijn doorgevoerd.

Mogelijkheid voor eventuele beschikking
Daarnaast heeft het kabinet een mogelijkheid om in de toekomst aan de huidige (drie) of toekomstige aanbieders van Nederlandse mobiele telecomnetwerken eventueel beschikkingen op te leggen. Daarin kan staan dat zij producten of diensten van gespecificeerde leveranciers moeten uitsluiten binnen de kritieke onderdelen van hun netwerken.

Voorwaarde voor een eventuele beschikking is dat een leverancier (een deel van) de Nederlandse telecominfrastructuur- en diensten zou kunnen gebruiken voor spionage, misbruik of uitval. Of er is conform de hiervoor geldende Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB veiligheid en integriteit telecommunicatie) sprake bij een dergelijke partij van nauwe banden met of wettelijke controle door buitenlandse overheden dan wel derde partijen zoals bedrijven en inlichtingendiensten.

De kansen en risico’s van digitalisering zijn prominenter geworden dan ooit. Daarom wil Nederland de mogelijkheden voor economische groei en de aanpak van maatschappelijke uitdagingen optimaal benutten .

Bron: Rijksoverheid; foto: ANP

Recente berichten

Celstraffen van 30 jaar in hoger beroep geëist voor de moord op Sven Prins

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep voor het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch tegen alle drie… Lees verder

september 20, 2021

Griepprik voor zwangere vrouwen beschermt zuigelingen

Voor de meeste mensen is griep niet ernstig, maar voor ouderen en mensen met bepaalde… Lees verder

september 20, 2021

Economie Randstad relatief hard getroffen in coronacrisis

20 september 2021 - De economie van de Randstad en met name Amsterdam kreeg stevige… Lees verder

september 20, 2021

Minister Hoekstra wil cashbetalingen van meer dan 3000 euro verbieden

Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft in een Kamerbrief geschreven dat hij wil dat… Lees verder

september 20, 2021

Basisschoolklas vanaf nu niet meer naar huis bij coronabesmetting

Vanaf deze maandag hoeft de hele basisschoolklas niet meer naar huis, wanneer een kind besmet… Lees verder

september 20, 2021

Onbenut arbeidspotentieel bestaat voor een derde uit jongeren

In het tweede kwartaal van 2021 behoorden 1,0 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar… Lees verder

september 20, 2021