Bijna 50% Nederlandse huishoudens heeft toegang tot glasvezel

In het eerste kwartaal van 2021 groeide het aantal woningen dat aangesloten is op glasvezel met 200.000. Daarmee zet de groei van de afgelopen jaren flink door. In 2020 werden in totaal 500.000 woningen aangesloten op glasvezel en in 2019 waren dat slechts 180.000. In totaal beschikken ongeveer 3,9 miljoen van de 8 miljoen huishoudens in Nederland over een glasvezelaansluiting. Dat constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in de Telecommonitor.

Sneller breedbandinternet
Huishoudens kiezen steeds meer voor internet met hogere snelheid. Voor het eerst heeft meer dan de helft van de breedbandaansluitingen een aansluiting met een snelheid van meer dan 100 Mbps. Internet via het kabelnetwerk, dat net als glasvezel snelheden tot 1Gbit/s kan bereiken, blijft met een aandeel van 50 procent het meest gebruikt voor snel internet. Glasvezelinternet en internet via een koperverbinding hebben een aandeel van respectievelijk 30 en 20 procent.

Er zijn in totaal 7,5 miljoen breedbandaansluitingen in Nederland. Het aantal huishoudens dat kiest voor een glasvezelabonnement stijgt met 7 procent naar in totaal 1,7 miljoen. 3,5 miljoen huishoudens hebben een internetabonnement via de kabel. Dat aantal blijft stabiel. Minder mensen nemen internet af via het kopernetwerk van KPN. Daar is een afname van 3 procent te zien. KPN heeft aangekondigd om vanaf 2023 de levering van internet, tv en vaste telefonie via het kopernetwerk uit te faseren. Dit hangt samen met de snelle uitbreiding van het glasvezelnetwerk.

KPN en VodafoneZiggo blijven de grootste aanbieders van breedbandinternet met marktaandelen van 35 tot 45 procent. Het marktaandeel van T-Mobile bedroeg in het eerste kwartaal van 2021 tussen de 5 en 10 procent en die van Delta Fiber lag tussen de 0 en 5 procent.

Meer mobiel bellen en dataverbruik
Er zijn in totaal 22,3 miljoen mobiele aansluitingen in Nederland. Begin 2021 is het aantal mobiele belminuten met 6 procent gestegen naar 13 miljard minuten en het dataverbruik met 7 procent naar 270 miljard MB. Het aantal verstuurde sms’jes blijft dalen. Er zijn in het eerste kwartaal rond de 600.000 sms’jes verstuurd, een daling van 6 procent.

Bron: ACM; foto: Afbeelding van PawinG via Pixabay

Recente berichten

Ajax loopt 3 punten uit op PSV en tankt vertrouwen richting Besiktas

Vanavond nam koploper Ajax het thuis in de Johan Cruijf Arena op tegen FC Groningen.… Lees verder

september 25, 2021

Verdachte aangehouden na dreiging met explosief in metro Slinge

Rotterdam - De politie heeft een verdachte aangehouden die in de metro richting station Slinge… Lees verder

september 25, 2021

CDA-staatssecretaris Keijzer ontslagen na uitspraken coronatoegangsbewijs

De uitspraken van de staatssecretaris van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer,… Lees verder

september 25, 2021

Wielrenner zwaargewond bij botsing met auto

Walsoorden - Onderaan de Zeedijk botste vrijdagmiddag 24 september een wielrenner op een auto. De… Lees verder

september 25, 2021

Van Gaal laat ook Telstar winnen voor het goede doel

Louis van Gaal was vanavond de trainer van Telstar de huidige nummer 18 van de… Lees verder

september 24, 2021

Druk op Koeman neemt meer toe: 2 wedstrijden geschorst

De druk op Ronald Koeman bij Barcelona neemt met de wedstrijd meer en meer toe.… Lees verder

september 24, 2021