Celstraf voor diefstal bedrijfsgeheimen zelfrijdende auto Google

door | aug 5, 08:08

OAKLAND (ANP) – Voormalig ingenieur van Google Anthony Levandowski is door een rechtbank in de Verenigde Staten veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden wegens het stelen van bedrijfsgeheimen. Levandowski stal bestanden met informatie over Google’s ontwikkelingsplannen voor een zelfrijdende auto maanden voordat hij aan de slag ging bij taxidienst Uber, die een soortgelijk product wil ontwikkelen.

Levandowski had schuld bekend in ruil voor strafvermindering. Zijn celstraf zal ingaan na het einde van de coronapandemie. De rechter zei dat een lagere straf dan een celstraf “groen licht geeft aan elke toekomstige briljante ingenieur om bedrijfsgeheimen te stelen”.

De veroordeling is een van de meest prominente voor diefstal van intellectueel eigendom in de technologische sector van Silicon Valley. Levandowski bekende schuld nadat hij bankroet raakte. Hij is Aplhabet, Google’s moederbedrijf, 179 miljoen dollar (ongeveer 152 miljoen euro) schuldig als gevolg van zijn daden voor hij het bedrijf in januari 2016 verliet.

Nadat Levandowski bij Google vertrok, richtte hij zijn eigen start-up Otto op, die hij later voor 680 miljoen dollar verkocht aan Uber. Waymo, de zusteronderneming van Google die werkte aan de zelfrijdende auto, spande in februari 2017 een rechtszaak aan tegen Uber vanwege diefstal van bedrijfsgegevens.

Uber stuurde Levandowski in 2017 de laan uit. Het bedrijf beloofde in 2018 bij een schikking in een civiele zaak die door Waymo was aangespannen, dat het geen technologie van Waymo zal gebruiken voor zijn zelfrijdende auto.

© 2020 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Bezig met laden

Schrijf u in...

Tafelgesprekken

Het Weer

Startmakkelijk.nl

Dagelijks nieuws en business  

Marketing

Alle marketing voor uw bedrijf 

Events

Alle opkomende evenementen 

Community

Vraag het de community