Mogelijk miljoenen Nederlanders getroffen door datalek autobedrijven

Er zijn mogelijk privé-adressen en telefoonnummers van miljoenen Nederlanders in handen van criminelen gevallen, doordat ze van een bedrijf dat autogarages ict-diensten aanbiedt gestolen zijn. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat het gaat om NAW-gegevens, maar daarnaast ook om e-mailadressen, telefoonnummers, geboortedata en kentekens. Op een populair hackersforum worden deze gegevens al te koop aangeboden.

Hoeveel mensen er precies getroffen zijn door dit lek is niet bekend, maar volgens de hacker zou het gaan om herleidbare gegevens van 7,3 miljoen personen. Het is echter ook mogelijk dat dezelfde mensen meerdere keren voorkomen, waardoor het e-mailadres in 2,5 miljoen gevallen aanwezig is. Met het aantal van 7,3 miljoen gestolen datapunten zou dit in ieder geval een van de grootste datalekken in Nederland ooit zijn.

Het hoeft niet per se een recent lek te zijn, het kan ook zijn dat de info al langer geleden gestolen is en nu pas te koop wordt aangeboden, aangezien het om oudere data gaat. Het bedrijf zelf geeft ook aan niets van een recent lek te weten.

Foto: Afbeelding van Wilfried Pohnke via Pixabay