Apple gaat computers met eigen chips maken

22-06-2020

CUPERTINO (ANP) - Apple gaat voor zijn Mac-computers en Macbook-laptops eigen chips maken. Dat heeft de techreus aangekondigd op zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC. Apple maakt al enkele jaren gebruik van eigen chips voor onder meer de iPhone en de iPad. Voor zijn computers gebruikte het bedrijf echter nog processors en grafische chips van Intel, waarmee het sinds 2006 samenwerkte.

Met de eigen chips denkt Apple meer rekenkracht te kunnen leveren, terwijl de computers minder stroom verbruiken. De eigen chips van Apple gebruiken wel een ander systeem dan de Intel-chips. Apple gebruikt de architectuur die door het Britse bedrijf ARM werd ontworpen. Intel-chips draaien volgens de zogeheten x86-architectuur. Dat betekent dat software die nu op de Mac werkt, niet ook zomaar op de computers met de nieuwe chips werken.

Het nieuwe MacOS-besturingssysteem van Apple kan al wel met de eigen chips aan de slag. Bovendien maakt Apple het mogelijk voor softwaremakers om op simpele wijze beide soorten chips te ondersteunen. Onder meer Microsoft en Adobe hebben hun software zoals Office en Photoshop voor de Mac al aangepast. Voor software die niet is aangepast komt een emulator, een stukje software dat de softwarecode omzet naar het andere systeem, beschikbaar. Door de overstap kunnen apps voor iPhone en iPad nu ook op de Mac draaien.

De eerste computers met eigen chips worden nog dit jaar beschikbaar. Na ongeveer twee jaar maakt Apple geen nieuwe computers met Intel-chips meer.

© 2020 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN