Femme Tech Bedrijven Award geeft energie en aandacht

25-06-2015

Marloes Heijligers staat klaar om het elektrotechnisch installatiebedrijf van haar vader over te nemen. Dan wordt ze de derde generatie Heijligers die onderneemt in de techniek. Met een Femme Tech Bedrijven Award!

 

Marloes Heijligers is geboren in de techniek, getogen in hotelvakschool en door een onverwacht aanbod weer terug op het technisch nest. Bij het kerstdiner van 2001 legt haar vader de kwestie van de opvolging voor aan zijn drie dochters en hun aanhang. De verwachtingen van de 55-jarige Henk Heijligers zijn gering, maar dochter Marloes hapt al binnen 24 uur toe. Ze is op dat moment rayonmanager bij facilitair dienstverlener Facilicom en geeft leiding aan 150 vrouwen en een enkele man. “Het was tijd voor een carrièreswitch en de techniek was natuurlijk geen vreemde wereld voor mij.”

Omscholen
Om kennis van zaken op te doen regelt Marloes haar omscholingstraject bij Elektrotechniek op het Markiezaat College in Bergen op Zoom. Ze rondt er in rap tempo het theoriegedeelte niveau 1, 2 en 3 af en dus eerdaags niveau 4, die de kwalificatie erkend installateur geeft.

Andere patronen
Marloes hecht belang aan uitstraling, waardoor het werkpand een make-over krijgt en het bedrijf een eigentijdse website. Onder haar invloed breidt Heijligers Installaties BV zijn werkzaamheden uit naar zonnepanelen, elektrische oplaadpunten, ontruimingsinstallaties en domotica. Ook krijgt de opleiding van de medewerkers meer structuur. “De techniek gaat immers razendsnel en personeelsontwikkeling is daarom een wezenlijk onderdeel van de bedrijfsvoering”, aldus de toekomstige bedrijfsleider.

Rolmodel
Vanaf het moment dat haar ambitie in de techniek is ontbrand, is Marloes actief als rolmodel voor meisjes. De afdeling Elektrotechniek van het Markiezaat College vaardigt haar af naar de Topper-verkiezing van ROC-Brabant. Met InstallatieWerk doet ze mee aan Girlsday, waar ze voor moeders en dochters een presentatie houdt over haar werk in de techniek. Haar verhaal slaat aan en wordt opgetekend door diverse media. “Zozeer zelfs dat Jan van Ooyhuizen van OTIB ons opgeeft voor de Femme Tech Bedrijven Award.”

Belangrijke aandacht
De rest is geschiedenis. Na nominatie wint Heijligers Installaties BV in november 2014 de award voor bedrijven tot 50 werknemers. Feest dus: “Opeens stonden we in de spotlights. We kregen veel media-aandacht, met name lokaal en regionaal en landelijk via de De Volkskrant. Ook bedrijven in de omgeving wilden plots weten wie we waren.”

Vanzelfsprekend m/v
Het leven na de prijs blijft voor Marloes in het teken staan van vrouwen en techniek. Ze is zowel landelijk via het ministerie van Onderwijs als lokaal via de gemeente betrokken bij het implementeren van techniek in het onderwijs en laat veelvuldig merken dat techniek ook leuk moet zijn voor meiden. “We moeten meiden net zo vanzelfsprekend aanspreken en motiveren een keuze te maken voor onze branche.”

Bron: UNETO-VNI

Deel dit bericht met uw netwerk