Forse impuls voor ontwikkeling supercomputers

01-06-2015

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet steekt de komende tien jaar samen met vier kennisinstituten 135 miljoen euro in de ontwikkeling van supercomputers. Het geld gaat naar het Nederlandse instituut voor kwantumtechnologie QuTech. Dat instituut is nu al toonaangevend en kan met deze impuls zijn positie in de wereld versterken.

De ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Jet Bussemaker (Wetenschap) ondertekenen daarvoor maandag een overeenkomst met de TU Delft, TNO, NWO en Topsector HTSM. Door deze financiële zekerheid kan QuTech ook meer private partijen aantrekken om te investeren in laboratoria en talentvolle wetenschappers. Bij het instituut werken nu ongeveer honderd wetenschappers en dat aantal zal de komende vijf jaar gaan verdubbelen, zo is de verwachting.

De kwantumcomputers hebben fors meer rekenkracht die op verschillende terreinen van toepassing is of kan worden. Zo kunnen sneller nieuwe medicijnen worden ontwikkeld en data beter worden beveiligd. Volgens Economische Zaken is er sprake van een wedloop in de kwamtumtechnologie, waar wereldwijd zeker 7000 knappe koppen dagelijks mee bezig zijn.

QuTech is een van de vier zogeheten Nationale Iconen die het kabinet heeft aangewezen. Dat zijn innoverende instellingen die bijdragen aan een hogere welvaart en het oplossen van mondiale problemen.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden