Nederlands mkb stimuleert mobiel werken maar mist kansen

21-04-2015

Hoofddorp – Mkb’ers in Nederland zien de voordelen voor productiviteit van medewerkers door het gebruik van online diensten, zoals cloud, VoIP en wifi, maar missen kansen om hiermee hun winstgevendheid te vergroten. Dit blijkt uit onderzoek van het onderzoeksbureau Censuswide in opdracht van ZyXEL,leverancier van netwerk- en communicatieoplossingen.  De onderzochte landen, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, de Tsjechische Republiek, Duitsland en Nederland, verschillen hierin aanzienlijk. Nederland komt met name op het gebied van VoIP en wifi goed uit de bus.  

De werkplek is niet meer dezelfde nu medewerkers steeds meer plaats- en tijdonafhankelijk werken, gebruik maken van cloud-diensten en hun eigen mobiele apparaten die hogere connectiviteit vereisen naar de werkvloer brengen. Maar hoe productief kunnen kantoormedewerkers in het mkb zijn tijdens het ‘off-site’ werken, hebben ze hiertoe voldoende technologische ondersteuning? ZyXEL wilde weten of het mkb zich zonder grote budgetten en managementteams kan aanpassen in de snel ontwikkelende digitale wereld. Het onderzoek werd gehouden onder 2.500 kantoormedewerkers in het mkb in Europa, waarvan 500 Nederlanders. De uitkomsten van het onderzoek, uitgesplitst per technologie, illustreren dit: 

  • VoIP Voice over IP (VoIP) maakt het werken weg van kantoor steeds gemakkelijker. Daarbij speelt videoconferencing een belangrijke rol in het verbeteren van de samenwerking tussen medewerkers op verschillende locaties. Hierin loopt Nederland voorop met 28 procent.
  • Wifi Gratis wifi is inmiddels wijdverbreid in cafés, hotels en andere openbare plekken. Hierdoor zijn medewerkers gewend aan dit fenomeen. In Nederland hebben veel (61%) medewerkers toegang tot wifi op het werk in tegenstelling tot het Verenigd Koninkrijk waar 63 procent van de medewerkers juist géén gebruik kan maken van wifi op kantoor.
  • Mobiel werken Zweden loopt met het mobiele werken voorop met 49 procent. Na het Verenigd Konkinkrijk (44%) volgt Nederland op de voet met 40 procent van de respondenten die aangeven de mogelijkheid hebben plaats- en tijdonafhankelijk te werken.
  • BYOD Het gebruiken van je eigen device voor je werkzaamheden (BYOD) gebeurt het meeste in Duitsland (45%). Nederland komt na Zweden op de derde plaats met bijna 30 procent.
  • Cloud Duitsland loopt ook voorop als het gaat om de invoering van cloud computing; 44 procent van de Duitse medewerkers stelt gebruik te maken van cloud-gebaseerde applicaties zoals Dropbox, Google Drive of Salesforce. Dit percentage ligt aanzienlijk hoger dan alle andere landen uit het onderzoek. In Nederland werkt bijna een kwart (24,80%)van de medewerkers met een cloud gebaseerde service

Bron: persberichten.com