Sterke verkoop iPhones stuwt winst Apple

27-04-2015

CUPERTINO (ANP) - Apple heeft in het afgelopen kwartaal een flink hogere winst geboekt dankzij een sterke stijging van het aantal verkochte iPhones. Dat blijkt uit de cijfers die de Amerikaanse technologiegigant maandag na het slot van de handel in New York bekendmaakte.

De nettowinst in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar steeg met 33 procent tot 13,6 miljard dollar (12,5 miljard euro) in vergelijking met een jaar eerder. De omzet klom met 27 procent naar 58 miljard dollar.

Apple verkocht afgelopen kwartaal 61,2 miljoen iPhones, een stijging van 40 procent. Vooral in China deed Apple goede zaken. De verkoop van de iPad ging echter omlaag. Sinds deze maand is het bedrijf begonnen met de verkoop van de Apple Watch.

Dividend

Het concern kondigde verder aan zijn aandeleninkoopprogramma te vergroten van 90 miljard naar 140 miljard dollar. Daarnaast wordt meer dividend uitgekeerd. In totaal gaat het bedrijf 200 miljard dollar uitkeren aan de aandeelhouders.

,,We denken dat Apple een zonnige toekomst staat te wachten. De ongekende omvang van ons programma voor het uitkeren van kapitaal aan de aandeelhouders onderstreept dit vertrouwen'', aldus topman Tim Cook in een toelichting.

Beter dan gedacht

De resultaten waren beter dan analisten in doorsnee hadden gedacht. Apple verwacht dat dit kwartaal de omzet zal stijgen tot 46 tot 48 miljard dollar, van 37,4 miljard dollar een jaar geleden.

De beurswaarde van Apple heeft dit jaar recordniveaus bereikt. Met een marktwaarde van meer dan 722 miljard dollar is Apple het duurste beursgenoteerde bedrijf ter wereld.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden