Technologiesector trekt de kar op Wall Street

24-04-2015

NEW YORK (ANP) - Met goede kwartaalresultaten namen de technologiegrootmachten Google, Microsoft en Amazon namen vrijdag de Amerikaanse aandelenmarkten op sleeptouw. Alle drie de graadmeters gingen met winst de handel uit.

De technologiegraadmeter Nasdaq, die donderdag voor het eerst in vijftien jaar op een nieuw record sloot, stond 0,7 procent hoger op 5092,09 punten. De brede S&P 500 kreeg er 0,2 procent bij en kwam uit op 2117,70 punten. De Dow-Jonesindex met daarin de dertig grootste beursfondsen steeg 0,1 procent tot 18.080,14 punten.

Voorbeurs werd bekend dat Amerikaanse producenten van duurzame goederen in maart 4 procent meer orders hebben ontvangen dan een maand eerder. Die stijging is veel sterker dan verwacht, economen rekenden gemiddeld op 0,6 procent meer opdrachten.

Google

Google profiteerde afgelopen kwartaal van een sterke advertentieverkoop. Het aandeel werd 3,3 procent meer waard. Softwarereus Microsoft en webwinkel Amazon verrasten eveneens met hun kwartaalresultaten en kregen er respectievelijk 10 en 14 procent bij.

Microsoft was daarmee veruit de sterkste stijger onder de hoofdfondsen in New York. Fastfoodketen McDonald's volgde op gepaste afstand met een koerswinst van 1,8 procent. Helemaal onderaan de Dow stond vliegtuigbouwer Boeing met een verlies van 1 procent.

Hosanna

Het was niet uitsluitend hosanna in de technologiesector. Printerfabrikant Xerox leverde bijna 9 procent in na een winstwaarschuwing. Het bedrijf heeft veel last van de dure dollar. Wel weer in de smaak vielen de resultaten van luchtvaartmaatschappij American Airlines (plus 2,4 procent) en koffieketen Starbucks (plus 4,9 procent).

Kabelbedrijf Time Warner Cable (TWC) werd 4,4 procent meer waard. Hoewel Comcast zijn bod op het bedrijf heeft ingetrokken, lijkt een overname nog altijd tot de mogelijkheden te behoren. Branchegenoot Charter Communications zou zich al hebben gemeld.

De euro werd aan het einde van de Amerikaanse beurshandel voor 1,0865 dollar verhandeld, net zoveel als bij het scheiden van de markt in Europa. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,9 procent tot 57,23 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent duurder en bracht per vat van 159 liter 65,33 dollar op.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden