Acties dreigen in grafische sector

01-06-2015

AMSTERDAM (ANP) - In de grafische sector dreigen werkonderbrekingen en stakingen. FNV heeft de werkgevers tot woensdagmiddag de tijd gegeven om in te stemmen met centrale afspraken over het salarisbeleid. Doen ze dat niet, dan volgen acties, stelt de vakbond.

Deze week praten drukkers in het hele land over verschillende vormen van acties. Begin mei zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de 21.000 mensen in de grafische sector stukgelopen. Grootste struikelblok is het voorstel van de werkgevers om loonsverhogingen voortaan niet meer centraal landelijk af te spreken, maar alleen nog per bedrijf.

Veel grafische bedrijven hebben het moeilijk, onder andere door de concurrentie van digitale media. FNV maakt zich er naar eigen zeggen hard voor dat werkgevers niet alleen maar inzetten op het verslechteren en verder uitkleden van de arbeidsvoorwaarden.

De grafische sector is niet de enige branche waar de vakbond met werkgevers in conflict is. Onder meer bij de politie, in de metaal en bij rijksambtenaren vonden de laatste tijd al vakbondsacties plaats.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden