Al 7 duizend mensen in Amsterdam voor Echte banen

01-05-2015

Amsterdam - Ongeveer 7 duizend mensen zijn al in Amsterdam om de Dag van de Arbeid, 1 mei, te vieren. Zij voeren actie voor Echte banen. Uit allerlei sectoren, alle hoeken van het land, van jong tot oud, lopen mensen mee in een mars die van de RAI naar het Martin Luther Kingpark voert. Een paar honderd mensen, waaronder UvA studenten, varen van de Stopera naar het Martin Luther Kingpark.

Sirene-actie politie

Politiemensen hielden aan het begin van de mars met meer dan honderd auto’s een sirene-actie. Ook elders in het land hield de politie deze actie voor een goede cao. Een grote groep werkende jongeren van Young & United is prominent aanwezig.

"1 mei is van ons allemaal"

Gijs van Dijk, FNV campagneleider 1 mei: “1 mei is van ons allemaal. Het is fantastisch dat zoveel mensen zijn gekomen om een luid en duidelijk signaal te geven aan werkgevers en politiek. Zorgmedewerkers, docenten en studenten van de universiteit, politiemensen, jongeren van Young & United, werknemers uit de metaalsector en de sociale werkplaatsen. Allemaal willen ze meer Echte banen. Banen met zekerheid, een fatsoenlijk inkomen en respect.”

Eerlijke verdeling van geld en werk

De FNV heeft 1 mei uitgeroepen tot de Dag van de Echte banen en gaat de strijd aan voor een eerlijke verdeling van geld en werk. Ruim 600.000 mensen hebben geen baan en er worden steeds meer flexcontracten aangeboden. Dit zorgt voor veel stress en het gaat ten koste van de kwaliteit van werk. Terwijl meer vaste banen voor een groei van de economie zorgen, omdat mensen dan zeker zijn van hun inkomen en meer geld kunnen uitgeven.

Van Dijk: “Al deze mensen geven de Dag van de Arbeid betekenis. Zij laten zien en horen waarom een echte baan voor hen van groot belang is. En dat is hard nodig, want veel banen en dus ook het inkomen van mensen staan zwaar onder druk.”

Activiteiten in Amsterdam

Tegelijk viert de FNV 1 mei ook in het Martin Luther Kingpark met allerlei activiteiten. Vanmiddag houdt FNV voorzitter Ton Heerts een speech en is er onder meer een Echte banen debat o.l.v. Sophie Hilbrand. Ook zijn er optredens van Lange Frans, de Playing for Change Band en Shirma Rouse.

Bron: FNV