Bonden wijzen eindbod cao grootmetaal af

29-04-2015

AMSTERDAM/ZOETERMEER (ANP) - De vakbonden hebben in de onderhandelingen voor een nieuwe cao in de grootmetaal (metalektro) het eindbod van de werkgevers afgewezen. Dat heeft vakbond FNV woensdagochtend laten weten. FNV-onderhandelaar Jos Brocken verwacht dat er nu acties komen in de branche. Vakbonden CNV en De Unie deden ook mee aan de gesprekken.

Om wat voor acties het gaat, moet woensdagmiddag duidelijk worden. Dan overlegt de FNV met de achterban. Volgens Brocken kan niet worden uitgesloten dat er gestaakt gaat worden.

Het was de vierde onderhandelingsronde, die urenlang duurde, maar dus geen resultaat had. FNV vindt dat de werkgevers op geen enkele manier tegemoetgekomen zijn aan de wensen van de werknemers. Die willen onder meer dat ze meer zeggenschap krijgen over hun werktijden en hun ontwikkeling. ,,De werkgevers bieden bovendien een loonsverhoging die minder dan de helft is van onze looneis van 3 procent per jaar'', zei Brocken. ,,Het eindbod van de werkgevers is volstrekt onaanvaardbaar'', vindt hij.

'Teleurgesteld'

Ondernemersorganisatie FME is ,,teleurgesteld'' dat het eindbod is afgewezen. Onderhandelaar Peter Bongaerts van FME stelt dat de visies ver uiteen lopen. Volgens hem zijn de bonden met een lange lijst aan voorstellen gekomen ,,die de loonkosten van de bedrijven verhogen en de wendbaarheid beperken.'' FME kwam met een eindbod omdat het vindt dat het belangrijk is dat er een nieuwe cao komt.

De cao in de metalektro omvat de grote werkgevers als ASML en DAF en bedrijven uit de scheepsbouw. Het gaat om zo'n 150.000 werknemers.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden