FNV hekelt aanval op oudere werknemer

18-04-2015

DEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV Overheid hekelt de opmerkingen van directeur-generaal Peter Veld van de Belastingdienst, die stelde dat door de zogeheten seniorendagen werk blijft liggen bij de Belastingdienst. ,,De opmerkingen zijn een aanval op de oudere medewerkers", aldus de bond zaterdag in een reactie.

Veld uitte op een interne blog van de Belastingdienst zijn zorgen over de grote hoeveelheid zogeheten ouwelullendagen. Bij de Belastingdienst werken veel 50-plussers. Zij krijgen elk jaar een extra vrije dag. Het gaat om een hoeveelheid werk waar achthonderd ambtenaren een jaar voor nodig hebben, zo bevestigde een woordvoerder na berichtgeving daarover van de NOS.

Minister Stef Blok (Rijksdienst) wil regelingen voor oudere rijksambtenaren afbouwen. Van het geld dat vrijkomt, moeten alle ambtenaren kunnen profiteren. Blok wil dit regelen in de nieuwe cao, waarover de onderhandelingen juist afgelopen week weer zijn begonnen.

Ontduiking

,,Aan de ene kant moeten we van het kabinet langer doorwerken. Maar als er voorzieningen nodig zijn om dat mogelijk te maken, vindt het kabinet ouderen te duur", aldus Marco Ouwehand van FNV Overheid. Met de huidige regels kunnen oudere medewerkers een klein deel van hun salaris inleveren in ruil voor meer vrije dagen. De bond stelt echter dat er in praktijk helemaal niks verandert aan de werklast als iemand gebruik maakt van deze regeling. ,,Dat is ontduiking van de cao", aldus Ouwehand.

De vakbond wil zo snel mogelijk met de Belastingdienst in gesprek over naleving van de regels.