FNV vraagt om erkenning OPS-slachtoffers

28-04-2015

Amsterdam - Met een kranslegging bij het Workers’ Memorial-monument in Amsterdam herdenkt de FNV vandaag de mensen die zijn gestorven door werk. In Nederland komen er jaarlijks zo’n 3000 werknemers om door vies en gevaarlijk werk. Dit jaar staat in het teken van de schildersziekte OPS.

FNV-bestuurder Coen van der Veer: “In Nederland hebben we een groep werknemers die ernstig ziek zijn geworden door blootstelling aan oplosmiddelen. Zij worden  aan hun lot overgelaten. Geen financiële compensatie, geen erkenning van hun ellendige positie. Wij willen erkenning voor deze groep mensen die zwaar getroffen is door het werk dat zij deden.”

OPS leidt tot blijvende klachten als geheugenverlies, concentratiestoornissen en depressiviteit. In sommige gevallen treedt er zelf dementie en karakterverandering op. Zéér ernstig dus, maar er wordt weinig voor deze mensen gedaan. Nederland telt naar schatting ongeveer 500 OPS-patiënten. Daarnaast is er een veelvoud van mensen die oplosmiddel gerelateerde klachten vertonen. Jaarlijks worden er zo’n 20 nieuwe gevallen van OPS ontdekt. Deze ziekte ontstaat door langdurige blootstelling aan hoge concentraties vluchtige oplosmiddelen, of na langdurig werken met bestrijdingsmiddelen.

Afgelopen jaar stierven er wereldwijd 2.3 miljoen werknemers als gevolg van ongezonde en onveilige werkomstandigheden. “Wereldwijd sterft er iedere 15 seconden een werknemer. Dit betekent 6000 slachtoffers per dag. Werk leidt tot meer doden dan oorlog. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn schadelijke stoffen en dampen die kanker, aandoeningen aan long- en luchtwegen en aan het  zenuwstelsel veroorzaken. InEuropa sterven ieder jaar 100.000 werknemers aan een arbeid gerelateerde kanker. Dat kunnen we niet accepteren, de Europese Commissie moet de Europese werknemer beter beschermen met betere regels”, aldus Van Der Veer.

Workers’ Memorial Day is meer dan alleen een gedenkdag, het is ook een dag waarop de vakbeweging om meer aandacht voor gezond en veilig werk vraagt. Door te investeren in scholing en training moet de veiligheid op de werkvloer zo verbeterd worden dat iedere werknemer gezond weer naar huis gaat.

Bron: FNV