FNV wil goede cao-afspraken voor meer Echte banen

02-05-2015

Gisteren heeft de FNV tijdens de grote manifestatie op de Dag van de Arbeid in Amsterdam aangekondigd dat bij alle cao-onderhandelingen afspraken moeten komen, waarbij mensen met tijdelijke contracten eerder een vaste baan krijgen: banen met een fatsoenlijk inkomen, respect en zekerheid.

Tijdelijk werk omzetten in echte banen

FNV-voorzitter Ton Heerts: “We hebben straks een wet die meer zekerheid moet bieden. Die tijdelijk werk in een echte baan moet omzetten. Er zijn al goede cao afspraken gemaakt met deze wet in de hand. In de ziekenhuizen en bij logistiek bedrijf Cevo. Dat moet overal, in alle cao’s! Werkgevers die daar onderuit proberen te komen, zoals laatst ING, die klagen we aan.”

Vanaf 1 juli treedt de Wet werk- en zekerheid in werking. Dat is een gevolg van de afspraken uit het sociaal akkoord. De werkgevers hebben daarbij ingestemd om mensen niet meer eindeloos op tijdelijke contracten aan het werk te houden.

Voor het eerst sinds 1948 grootse 1 mei-viering

Het was voor het eerst sinds Koninginnedag verhuisde naar 30 april in 1948 dat de FNV 1 mei groots organiseerde. Ruim negenduizend mensen zijn naar Amsterdam gekomen om de Dag van de Arbeid, 1 mei, te vieren. Van jong tot oud en uit allerlei beroepsgroepen.

Zorgmedewerkers, docenten en studenten van de universiteit, politiemensen, jongeren van Young & United, werknemers uit de metaalsector en de sociale werkplaatsen. Allemaal kwamen ze vandaag in actie voor meer Echte banen.

Goede cao's overal broodnodig

Goede cao’s blijven volgens de FNV overal broodnodig. In de bouw, de metaal, bij de banken, de overheid en de politie. Een goede cao met Meer koopkracht en meer echte banen. De FNV kijkt ook kritisch naar wat de top verdient en welk loon de werkvloer krijgt, voor een eerlijke verdeling van geld en werk. Daarnaast wil de FNV de koopkracht van honderdduizenden senioren verbeterd zien.

Wiel Crins, voorzitter NedCar kadergroep: “Wij gaan ervoor om te zorgen dat het makkelijker wordt om vier dagen per week te werken, zodat jongeren kunnen instromen in vaste banen.”

Bezuinigingsdrift overheid kost tienduizenden banen in de zorg
In de zorg verdwijnen door de bezuinigingsdrift van de overheid tienduizenden banen. Ook worden Echte banen vervangen door gedwongen zelfstandigen of moeten thuiszorgmedewerkers loon inleveren. Ouderen langer thuis laten wonen kan alleen met genoeg goede thuiszorg. Vandaag hebben de kaderleden besloten dat er een volkspetitie ‘Red de zorg’ gestart gaat worden.

“Ik wil een echte baan, want mijn beroep is een vak”, aldus Ina Kreuning verpleegkundige.

Opzienbarende actie Young & United

De jongeren van Young & United lieten gisteren met een opzienbarende actie zien dat ze zich niet uit laten kleden. Zij willen meer vaste contracten en geen halfloon, maar een volwassen loon voor volwassen werk.

Anne-Loes (21 van Young & United: “Ik heb MBO Mode afgerond. Keurig binnen de lijntjes gekleurd. Nu werk ik als uitzendkracht in de catering. Voor 6 euro bruto per uur, daar kan ik mijn huur niet van betalen. Met Young & United gaan we dat veranderen!“

Bron: FNV