Geen gedwongen ontslagen bij Tata Steel na akkoord met vakbond

03-07-2020

IJMUIDEN (ANP) - Bij Tata Steel in IJmuiden vallen geen gedwongen ontslagen. Dat staat in het akkoord dat vakbond FNV heeft gesloten met het staalconcern. De afgelopen weken werd door personeel van Tata actiegevoerd vanwege de ophanden zijnde reorganisatie. Tata belooft nu onder meer te investeren in innovatie. Ook worden milieuproblemen aangepakt.

Volgens FNV zijn voor het behoud van werkgelegenheid harde afspraken gemaakt. Bij de komende reorganisatie vanuit Tata Steel Europa worden in IJmuiden geen mensen gedwongen ontslagen. Daarnaast is het werkgelegenheidspact, waar afspraken in staan over baanbehoud, verlengd met vijf jaar tot 1 oktober 2026.

Ook zijn er in het akkoord afspraken gemaakt over minder werken voor oudere werknemers. Het huidige generatiepact is met twee jaar verlengd tot en met eind 2024. In het pact is onder andere de mogelijkheid opgenomen om na je zestigste nog voor 50 procent te werken, met behoud van 100 procent pensioenopbouw en 77 tot 90 procent van het loon, afhankelijk van de hoogte van het salaris.

Geen verkoop

Verder heeft Tata Steel beloofd aan FNV in principe geen onderdelen van Tata Steel Nederland te verkopen. Ook wordt het werk van belangrijke bedrijfsonderdelen niet uitbesteed.

FNV zegt zeer tevreden te zijn met het akkoord. Dit wordt zo snel mogelijk aan de leden voorgelegd.

© 2020 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN