Gemoedelijk lerarenprotest op volle Dam

06-11-2019

AMSTERDAM (ANP) - De Dam in Amsterdam stond woensdagochtend vol protesterend onderwijspersoneel. Zo'n 10.000 mensen deden volgens de organisatie mee aan het protest in de hoofdstad, onder wie ook schoolleiders, ouders en kinderen van de actievoerende docenten. In een gemoedelijke en uitgelaten sfeer maakten de leraren duidelijk dat de politiek "over de brug moet komen" met meer geld.

Als teken dat het bergafwaarts gaat met het onderwijs, hadden veel leraren protestborden met spelfouten gemaakt. Vooral de populaire slogan van tv-presentator Arjen Lubach "Ik ben GEEN toprioriteit", bewust met één p, was veel te zien. "Het moedt anders", meldde een ander protestbord. Ook waren er verwijzingen naar de boerenprotesten: "Wij hebben geen trekker van een half miljoen, geef ons meer poen."

"Het is intens verdrietig dat we hier moeten staan", zei bestuurslid Tamar van Gelder van de Algemene Onderwijsbond (AOb). "Maar als er niet snel structureel geld bij komt, staan we hier binnenkort weer." Zelfs "structurele acties" zijn dan een optie, zei de bestuurster van de vakbond. AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen was voor het weekend nog bereid de staking af te blazen, nadat minister Arie Slob een extra investering van 460 miljoen euro had toegezegd. Na gemor in de achterban en kritiek van de rest van het bestuur stapte ze op en ging de staking toch door.

Boegeroep

Een bestuurder van CNV Onderwijs gaf toe dat de bonden er "een beetje een potje van hebben gemaakt". Ter verdediging zei hij: "Je moet voor structureel geld zijn, maar je moet incidenteel geld ook niet laten liggen." Daarop volgde wat boegeroep uit het publiek. Veel bijval was er voor een ouder die vurig pleitte voor meer investeringen in het onderwijs. Ook de Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman sprak haar steun uit voor de demonstranten. Ze riep Den Haag op tot meer investeringen. Linkse politieke partijen als PvdA en GroenLinks waren ook duidelijk zichtbaar aanwezig bij het protest.

Ondanks de boosheid en zorgen over salaris en werkdruk, droegen veel leraren ook trots op hun vak uit. Bijvoorbeeld met de tekst "Onderwijs is sexy". Na het programma met sprekers vertrokken de meeste demonstranten snel weer.

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN