Kaalplukken Attero tegen zere been vakbond

08-05-2015

Afvalverwerkingsbedrijf Attero maakt winst, werknemers werken er met veel plezier en het bedrijf is voorloper op het gebied van groene energie. Ook heeft Attero een grote maatschappelijke functie binnen de regio’s waarin het actief is. En toch is de eigenaar Waterland Private Equity Investments het bedrijf aan het kaalplukken.

Hierdoor staan de banen van ruim 60 medewerkers op de tocht. ‘Attero wordt kaal geplukt. Waterland is koud aan het saneren. Winstgevende onderdelen van Attero, die in de ogen van de eigenaren niet genoeg opleveren, worden simpelweg gesloten en het geld verdwijnt in hun zakken. Dat dit ten koste gaat van het personeel interesseert ze helemaal niets. De toekomst van het bedrijf staat op het spel’, zegt Mari Martens, bestuurder bij FNV Publiek Belang.

Afvalverwerkingsbedrijf Attero heeft vestigingen in Brabant, Drenthe, Gelderland, Groningen, Limburg en Zeeland en is sinds vorig jaar in handen van Waterland Private Equity Investments uit Bussum. In het afgelopen jaar heeft dit private equity-bedrijf 183 miljoen euro aan dividend aan zichzelf uitgekeerd en heeft een afgebrande fabriekshal, verzekerd voor 8 miljoen euro, niet herbouwd. Ook dit geld is in de zak van Waterland verdwenen, terwijl personeel in onzekerheid leeft over hun toekomst bij Attero, de werkdruk te hoog is en arbeidsvoorwaarden doorlopend worden verslechterd.

Sociaal plan

Momenteel zijn er gesprekken gaande over het sociaal plan, met als doel gedwongen ontslagen te voorkomen en de gevolgen voor het personeel te verzachten. Er zijn vele oudere en loyale werknemers met lange dienstverbanden. De huidige directie wil het sociaal plan verslechteren door onder andere de periode waarin personeel van werk-naar-werk wordt begeleid te verminderen van drie jaar naar 6 tot 9 maanden.

Toekomst

‘Wij eisen dat Waterland zich inzet voor het personeel en de toekomst van Attero, met een goed sociaal plan, zonder gedwongen ontslagen en de garantie dat werknemers langdurig worden begeleid naar een nieuwe carrière’, besluit Martens.

Waterland Private Equity Investments heeft Attero vorig jaar voor 170 miljoen euro gekocht. Hiervoor was dit afvalverwerkingsbedrijf gedeeld eigendom van zes provincies en 116 gemeenten.

Bron: FNV