Nadruk UWV op controles na schandalen

16-04-2019

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV gaat meer aandacht besteden aan controles op uitkeringen. De prioriteiten van die controles gaat het UWV voortaan vooraf met de minister en de Tweede Kamer bespreken. Dat heeft het UWV afgesproken na het schandaal met WW-fraude door arbeidsmigranten. ,,Als we toen wisten wat we nu weten, ook de maatschappelijke impact die het heeft, hadden we daar waarschijnlijk jaren geleden al meer op ingezet'', zei bestuursvoorzitter Fred Paling.

Door al eerder met de politiek te overleggen wil het UWV de prioriteiten bij handhaving en controle helderder maken. ,,We proberen een zo systematisch en wetenschappelijk mogelijke beslissing te nemen'', aldus Paling.

De controle op de WW-fraude, waarbij buitenlandse werknemers na een aantal maanden werk een WW-uitkering krijgen en daar in eigen land van leven, wordt bovendien opgeschroefd. Zo moeten aanvragers aantonen in Nederland te wonen, gaat het UWV controleren als drie of meer mensen op hetzelfde adres een uitkering aanvragen en worden tussenpersonen geregistreerd.

Jaarverslag

Verder was er vooral goed nieuws te melden in het jaarverslag over vorig jaar. Door de aantrekkende arbeidsmarkt daalde het aantal WW-uitkeringen met een vijfde tot 263.000 mensen. Voor 50-plussers en mensen met een arbeidsbeperking blijft het moeilijk om werk te vinden. Het UWV gaat daar op inzetten, onder meer met uitgebreidere persoonlijke begeleiding.

In totaal kregen ongeveer 1,2 miljoen mensen een uitkering. De regels die daaraan vastzitten werden minder vaak overtreden. Nieuwe administratieve regels zorgen er bijvoorbeeld voor dat er minder fouten gemaakt kunnen worden. Dat leidde mede tot een forse verlaging van de teruggevorderde uitkeringen tot 25,8 miljoen euro. Ook het boetebedrag daalde, naar 4,4 miljoen euro.

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN