'Ook nul euro bijverdiensten opgeven bij WW'

08-04-2015

DEN HAAG (ANP) - Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken is niet van plan de regel te veranderen dat mensen met een werkloosheidsuitkering elke maand hun bijverdiensten moeten opgeven, zelfs als ze die maand niets hebben verdiend. Dat bleek woensdag in een Kamerdebat.

De nieuwe regel gaat op 1 juli in. Vanaf dan is het verplicht om elke maand bij uitkeringsinstantie UWV op te geven hoe hoog de bijverdiensten waren. Wie dat verzuimt, loopt het risico die maand geen uitkering te krijgen. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt trok daar dinsdag over aan de bel. Hij vreest geldverspilling en bureaucratie.

Maar Asscher spreekt dat tegen en is niet van zins de regel aan te passen. Hij wees erop dat WW'ers ook nu al maandelijks informatie moeten leveren, over hun sollicitaties. Straks moet dat dus ook over de inkomsten. Asscher bekijkt wel met het UWV of het mogelijk is de administratieve rompslomp voor mensen zo veel mogelijk te beperken. Dat kan bijvoorbeeld met door het UWV vooraf ingevulde informatie die dan alleen bevestigd hoeft te worden.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden